Lízingovky sú pripravené ukončiť Rusom prenájom stoviek lietadiel. Vrátia ich?

Podľa analytickej firmy Cirium majú ruské spoločnosti v prevádzke 980 osobných lietadiel, z toho 777 je na lízing. Lízingovky sa obávajú, či ich Rusi vrátia.

01.03.2022 20:00
SR Bratislava BTS Pobeda letecké spojenie nové BAX Foto:
Dcérska spoločnosť Aeroflotu Pobeda má napríklad prenajatých 18 lietadiel od lízingovej spoločnosti BOC Aviation. Do mesiaca by ich mala vrátiť.
debata (27)

Spoločnosti zaoberajúce sa lízingom lietadiel podľa Financial Times riešia, ako stiahnuť do konca marca lietadlá v hodnote rádovo miliárd dolárov od ruských leteckých spoločností. Je to nutné kvôli sankciám Európskej únie.

Ich súčasťou je totiž aj to, že EÚ na svojom území zakazuje využívanie a lety „akýchkoľvek lietadiel vlastnených, prenajatých alebo inak kontrolovaných ruskou právnickou alebo fyzickou osobou,“ uviedla v nedeľu na mikroblogovacej sieti predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová s tým, že „nebudú môcť pristáť, vzlietnuť alebo preletieť nad územím EÚ.“

Sankcie sa týkajú aj prenajatých lietadiel, tvrdí denník Financial Times s odvolaním sa na troch ľudí informovaných o situácii. To znamená, že lízingové spoločnosti nemôžu s ruskými, respektíve Rusmi vvlastnenými spoločnosťami uzatvárať nové zmluvy a musia vypovedať existujúce zmluvy do 30 dní.

volvo kaluga Čítajte viac Volvo ako prvá automobilka zastavila dodávky aj výrobu áut v Rusku

A z toho majú lízingovky vrásky na čele, ide im totiž o lietadlá v hodnote rádovo miliárd dolárov. V aktuálnej situácii sa môže stať aj to, že ruské spoločnosti ich jednoducho odmietnu vrátiť a prestanú platiť aj lízing. Ako to bude v skutočnosti, si aktuálne netrúfa predpovedať nikto – ani samotné lízingovky.

Ázijská lízingová firma BOC Aviation napríklad uviedla, že väčšinu jej lietadiel v Rusku zasiahnu sankcie Európskej únie, ktoré si vyžadujú ukončenie prenájmu do 28. marca. Spoločnosť BOC spresnila, že má v Rusku 18 lietadiel, ktoré predstavujú 4,5 percenta jej flotily. Sú v prenájme dcérskej spoločnosti Aeroflotu – Pobeda, ako aj v Ural Airlines, S7 Airlines a AirBridgeCargo Airlines.

„Našou zásadou je plne dodržiavať všetky zákony, ktoré sa vzťahujú na naše podnikanie,“ uviedla BOC vo vyhlásení. „Praktické dôsledky nových sankcií EÚ sú zložité a v súčasnosti nemôžeme poskytnúť ďalšie informácie,“ dodala.

Podľa analytickej firmy Cirium majú ruské spoločnosti v prevádzke 980 osobných lietadiel, z toho 777 je na lízing. Dve tretiny z nich alebo 515 lietadiel s odhadovanou trhovou hodnotou okolo 10 miliárd USD (8,92 milióna eur) je prenajatých od zahraničných firiem.

lietadlo, Lufthansa, Mesiac, letisko, cestovanie, letisko, Nemecko Čítajte viac Výsmech automobilkám: Európske nebo stále križujú ‘lietadlá duchov‘

AerCap Holdings, najväčšia svetová lízingová spoločnosť, má podľa poradenskej firmy IBA najviac lietadiel v Rusku a na Ukrajine, celkovo 152. AerCap uviedla, že v súlade so sankciami ukončí svoju lízingovú činnosť s ruskými leteckými spoločnosťami a dodala, že k 31. decembru 2021 bolo 5 % jej flotily podľa účtovnej hodnoty prenajatej ruským prepravcom.

Spoločnosť má vo svojom celkovom portfóliu viac ako 2000 lietadiel a medzi jej ruských klientov patria Aeroflot, S7 Airlines, Rossiya, Azur Air a Ural Airlines, uvádza sa na webovej stránke.

Avolon, druhá najväčšia lízingová spoločnosť na svete, má menej ako 20 lietadiel v Rusku a jedno alebo dve na Ukrajine z celkovej flotily viac ako 550 lietadiel, povedal generálny riaditeľ Domhnal Slattery. Poznamenal tiež, že vyradenie významných ruských bánk z medzinárodného platobného systému SWIFT môže sťažiť leteckým spoločnostiam platenie účtov. Avolon sa ale odmietol vyjadriť k sankciám.

Dubaj Aerospace Enterprise (DAE) má podľa svojej webovej stránky najmenej troch zákazníkov spomedzi ruských leteckých spoločností vrátane Aeroflotu. Na žiadosť o komentár však spoločnosť neodpovedala.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Aeroflot #Pobeda #sankcie voči Rusku #lízing lietadiel #BOC Aviation
Články podľa značiek