Video: Pozrite sa, ako v zime pokročili práce na stavbe tunelu Višňové!

Betonáž sekundárneho ostenia je už za polovicou. Takmer 10 000 domiešavačov od mája 2021 do súčasnosti doviezlo do tunela 80 000 kubických metrov betónu.

04.03.2022 20:00
tunel Visnove Foto:
V tuneli prebiehajú práce na izolícii a betonáži sekundárneho ostenia.
debata (4)

Tunel Višňové je momentálne strategickou a najdôležitejšou stavbou, spojenou s dokončením diaľnice D1. Bez neho sa motoristi nevyhnú Strečnu a Žilina sa nedočká efektívneho a fungujúceho obchvatu mesta.

Po detailnejšom preskúmaní stavby sa totiž už teraz, sedem mesiacov po opätovnom zahájení prác ukazuje, že beztak šibeničný termín dokončenia stavby do konca roku 2023 sa s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou nestihne a aby bolo možné na dokončenie problematického diaľničného úseku efektívne využiť európske peniaze, budú nutné zmeny.

Podrobná diagnostika stavby diaľničného tunela Višňové pri Žiline preukázala, že je nutné urobiť opravné práce v podstatne väčšom rozsahu, než sa pôvodne odhadovalo. Týka sa to primárneho a sekundárneho ostenia tunela a drenážneho potrubia na odvod horninovej vody. Problémy sú natoľko vážne, že ich sanácia si vyžiada oveľa dlhší čas, než sa predpokladalo aj v pesimistických scenároch. Dokončenie stavby sa temer s určitosťou posunie rádovo o mesiace. A ako to na nej vyzerá teraz?

zväčšiť úSek D1 Lietavská Lúčka - Dubná Skala s tunelom... Foto: NDS
Mapa D1 Lietavska Lucka Dubna Skala 1 úSek D1 Lietavská Lúčka - Dubná Skala s tunelom Višňové.

Na stavbe diaľnice D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala s tunelom Višňové sa práce nezastavili ani počas zimných mesiacov, napredujú po celej trase – na úsekoch cestných, mostných i v tuneli. Stavba je pod drobnohľadom kompetentných – v polovici februára je navštívil aj prezident celosvetového koncernu Skanska Anders Danielsson.

Od dátumu prevzatia staveniska, čo bolo v máji 2021 na mimotunelovom úseku vidno značný progres. V tuneli aktuálne prebieha profilácia, sekundárne ostenie, izolácia ako aj príprava dna na realizáciu podkladaných vrstiev vozovky.

Vedúci strediska podzemných stavieb Igor Jurík skonštatoval, betonáž sekundárneho ostenia tunela Višňové je už za polovicou: „Takmer 10 000 domiešavačov za obdobie od mája 2021 do dnešného dňa donieslo do tunela 80 000 m3 betónu. Pre predstavu to je zabetónovaná vozovka šírky 7,5 metra, hrúbky 0,4 metra a dĺžky takmer 27 kilometrov.“

Ako to na stavbe vyzerá, ukazuje aktuálne video:

Video

Tunel Višňové je špecifický aj tým, že nemá len dve tunelové rúry, ale aj 29 priečnych prepojení o dĺžke takmer 1 000 m a aj ďalšiu rúru a to drenážnu štôlňu v strede medzi hlavnými tunelovými rúrami o dĺžke cca 7 500 m, ktorá plní funkciu odvodnenia tunela.

Cestné a mostné objekty na tejto stavbe tvorí 8 mostov, 10 oporných múrov, 2 protihlukové steny, jedna mimoúrovňová križovatka. Trasu dopĺňa dvojrúrový, 7,5km dlhý tunel Višňové. Celkovo stavbu tvorí 118 objektov.

Pozrite si aj najnovšie zábery Národnej diaľničnej spoločnosti z úseku D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala vrátane tunela Višňové:
Video

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Skanska #NDS #diaľnica D1 #tunel Višňové #Lietavská Lúčka – Dubná Skala
Články podľa značiek