Metropola východu získa plnohodnotný obchvat

Vedenie Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) podpísalo zmluvu na výstavbu úseku R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany. Výstavbu rýchlocesty budú mať pod palcom Eurovia SK a Eurovia CS. Metropola východu získa plnohodnotný obchvat a tranzit sa presunie mimo aktuálny mestský okruh ciest prvej triedy. Zhotoviteľovi začala plynúť 30-dňová lehota, počas ktorej si preberie stavenisko a môže sa pustiť do práce.

26.03.2022 16:00
Vizualizácia úseku R2 Košice, Šaca – Košické... Foto:
debata

„Dnes už nič nebráni tomu, aby sa juhovýchodný obchvat Košíc začal stavať. Je to mimoriadne pozitívna správa pre celé východné Slovensko. Verím, že stavbári sa pustia do práce čo najskôr,“ skonštatoval minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina).

VIDEO: Minister dopravy Andrej Doležal o podpise zmluvy na výstavbu úseku R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany.
Video

Podpis zmluvy oddialilo prvostupňové rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) zrušiť celý tender po tom, ako v popise zákazky chýbali slová „alebo ekvivalent“. Napokon sa však situácia vyriešila prijatím novely zákona o verejnom obstarávaní. „Ďakujem Úradu pre verejné obstarávanie za konštruktívny prístup a takisto poslancom Národnej rady (NR) SR za to, že túto novelu schválili,“ dodal minister.

R7, rýchlostná cesta, valec Čítajte viac Zrušenie súťaže na cestu R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany: Doležal vraj klame

„Podpisom zmluvy na výstavbu obchvatu Košíc sme sa presvedčili, že keď sa dejú správne veci, v správny čas a s kolektívom pracovitých ľudí, tak sa dostaví zaslúžený výsledok. Preto sa chcem obzvlášť poďakovať tímu právnikov a odborníkov na verejné obstarávanie Národnej diaľničnej spoločnosti, ktorí vynaložili maximálne úsilie, aby sme k podpisu zmluvy mohli pristúpiť a oceniť v tomto smere aj podporu ministra dopravy a výstavby SR,“ zhodnotil predseda predstavenstva a generálny riaditeľ NDS Vladimír Jacko.

Výstavba juhovýchodného obchvatu Košíc sa začne už v najbližších týždňoch a potrvá približne tri roky. Vo výsledku prepojí diaľnicu D1 s rýchlostnou cestou R4. Zároveň bude aj súčasťou medzinárodného koridoru Via Carpatia. Úsek Košice, Šaca – Košické Oľšany bude mať 14,3 kilometra a jeho výstavba má stáť 132,6 milióna eur bez DPH. Financovaný bude v prevažnej miere z eurofondov.

debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #R2 #obchvat Košíc #andrej doležal #Košice Šaca - Košické Oľšany
Články podľa značiek