Obchvat Zvolena? V tejto dekáde naň môžete zabudnúť!

Plánovanú výstavbu obchvatu Zvolena na rýchlostnej ceste R2 bude totiž možné začať pravdepodobne až po roku 2030.

29.03.2022 20:00
SR Zvolen doprava cesta protest obchvat... Foto:
Takto Zvolenčania minulý rok demonštrovali za urýchlenie výstavby obchvatu ich mesta. Veľmi im to nepomohlo.
debata (4)

O obchvate Zvolena sa diskutuje už takmer desať rokov a od slov k činom sa pri jeho výstavbe zatiaľ neprešlo a ani tak skoro zrejme neprejde. Plánovanú výstavbu obchvatu Zvolena na rýchlostnej ceste R2 bude totiž možné začať pravdepodobne až po roku 2030. Príprava tohto projektu je podľa ministra dopravy a výstavby Andreja Doležala (nom. Sme rodina) ešte len na začiatku. Zásadne ju totiž pribrzdil spor o trasovanie obchvatu a pri severnej trase aj obavy o zachovanie kvality vodného zdroja pre kúpele Sliač.

Ako upozornil, prebieha posudzovanie vplyvov stavby na životné prostredie, teda EIA, pričom očakáva, že vyšší územný celok do leta aktualizuje územný plán, v ktorom bude zakreslená finálna trasa úseku na základe odporúčania štúdie.

zväčšiť Obchvat Zvolena ešte nemá ani presne stanovenú... Foto: TASR/Silvia Tannhauserová
22 R2 Zvolen zapad - Zvolen vychod Obchvat Zvolena ešte nemá ani presne stanovenú trasu.

„Zatiaľ sa bavíme o variante, že to bude severná trasa medzi Zvolenom a Sliačom. Pre všetkých, ktorí očakávajú, že sa začne stavať budúci rok, o dva roky, alebo o päť rokov, projekt obchvatu Zvolena ešte bude beh na dlhé trate. Sme ešte veľmi na začiatku, teraz sa len posudzujú trasy a EIA,“ informoval na sociálnej sieti Doležal.

Pravdepodobne bude podľa ministra dopravy potrebné aj posúdenie vplyvov stavby podľa vodného zákona, tzv. vodná EIA. V blízkosti plánovanej trasy sú minerálne žriedla a bude nutné zabezpečiť, aby nebol ohrozený vyššie zmienený vodný zdroj pre kúpele Sliač. „Potom bude územné konanie, stavebné konanie, verejné obstarávanie a potom bude výstavba. Myslím, že to tak aj v harmonograme vychádza, až po roku 2030 bude reálna výstavba,“ dodal minister dopravy.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #rýchlostná cesta R2 #obchvat Zvolena #andrej doležal #severný obchvat Zvolena
Články podľa značiek