Nemci kvôli vysokým cenám dočasne zlacňujú palivá a verejnú dopravu!

Ceny benzínu sa v Nemecku na tri mesiace znížia o 30 centov za liter a nafty o 14 centov za liter. Zároveň sa zavedie 90-dňový lístok na hromadnú dopravu za 9 eur.

24.03.2022 18:00
tankovanie, benzín, benzínová pumba Foto: ,
Ceny palív sú v Nemecku už výrazne nad dvojeurovou hranicou. Musela zakročiť vláda.
debata (8)

Nemecká „semaforová“ vláda sa rozhodla kvôli rastúcim cenám energií uľahčiť život obyvateľom Nemecka. Preto prijala sériu opatrení cielených plošne tak, aby väčšina z nich mala ekonomický zmysel pre čo najviac Nemcov bez ohľadu na ich sociálny status. Základným opatrením je jednorazové daňové zvýhodnenie 300 eur.

Ďalšie opatrenie sa týka zníženia cien palív, ktoré sú aktuálne v Nemecku v prípade benzínu aj nafty pomerne vysoko nad dvojeurovou hranicou. Toto zníženie bude v platnosti tri mesiace a predstavuje sumu 30 centov na liter benzínu a 14 centov na liter nafty. Toto zníženie sa neudeje zastropovaním cien, ale prostredníctvom dočasného zníženia dane za pohonné hmoty.

pumpa slovnaft, benzin, tankovanie, nafra Čítajte viac Ceny palív prudko rastú. Hrozí, že budeme tankovať benzín za 2 €

Ide o pomerne kontroverzné a kritizované rozhodnutie, mnohým ekonómom sa nepáči, aj keď ide v skutočnosti už o kompromis. Pôvodne chcela totiž nemecká vláda udržať ceny palív pod dvojeurovou hranicou, navrhovali trojmesačné zníženie cien až o 40 centov na liter pohonných hmôt. To by však pre štátny rozpočet znamenalo pokles príjmov vo výške viac než 6,5 miliardy eur.

Myslelo sa aj na cestujúcich hromadnou dopravou. Pre nich sa taktiež zavádza pomerne vysoká zľava vo forme 90-dňového cestovného lístku s celoštátnou platnosťou, ktorého cena bude len 9 eur. Toto opatrenie by malo byť v platnosti taktiež minimálne tri mesiace. K ďalším novoprijatým opatreniam patria príspevky na energie rádovo v stovkách eur, ich výška sa odvíja od sociálnej situácie poberateľa a počtu ľudí v domácnosti.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny energií #ceny palív #daň z palív #zníženie cien palív #ceny palív v Nemecku
Články podľa značiek