Česi znižujú spotrebnú daň na benzín a naftu. Čo Slovensko?

Naši západní susedia reagujú na rekordný rast cien pohonných hmôt. Vybrali si cestu zníženia spotrebnej dane. Viac si však sľubujú od prípadného stanovenia maximálnych marží predajcom.

08.04.2022 16:00
debata (7)
Česi by sa mohli od 1. júna dočkať nižších cien... Foto: Benzina-Orlen
Benzina-ORLEN-premiova-paliva-2 Česi by sa mohli od 1. júna dočkať nižších cien palív. Tamojšia vláda totiž schválila dočasné zníženie dane na uhľovodíkové palivá. Novelu musí ešte schváliť parlament.(Ilustračné foto)

Vojna na Ukrajine sa okamžite premietla do rastu cien ropy a následne pohonných hmôt. V niektorých krajinách sa už predáva nafta či benzín za ceny atakujúce alebo prekračujúce dve eurá za liter. Takéto vysoké ceny následne ovplyvňujú ceny tovarov a služieb. Európske krajiny na to reagujú rôzne. Napríklad Nemecko sa rozhodlo na tri mesiace znížiť daň z energií na benzín a naftu, vďaka čomu by mali ceny klesnúť približne o 30 centov na liter. Poľsko sa zas vybralo cestou zníženej DPH na motorové palivá.

tankovanie, benzín, benzínová pumba Čítajte viac Nemci kvôli vysokým cenám dočasne zlacňujú palivá a verejnú dopravu!

A Maďarsko dosť nešťastne rovno ceny palív zastropovalo. Efektom bolo zatvorenie viacerých čerpacích staníc, ktoré odmietli predávať palivá so stratou. Maďarský premiér Viktor Orbán totiž „zabudol“ zastropovať aj ceny ropy na svetových trhoch. Teraz sa ku krajinám, ktoré sa rozhodli zasiahnuť proti bezprecedentnému nárastu cien benzínu a nafty, pridalo Česko. Naši západní susedia sa rozhodli ísť cestou zníženia spotrebnej dane. Tamojšia vláda už schválila jej zníženie o 1,5 koruny na liter. Z litra benzínu sa teraz odvádza daň 12,84 koruny a pri nafte 9,95 koruny.

benzin, phm, slovnaft, tankovanie Čítajte viac Nafta sa už doťahuje na benzín. Zdražovanie na slovenských pumpách sa nekončí, predpokladá analytička

Na zníženie spotrebnej dane už dlhšie vyzývali vládu okrem iného dopravcovia, podľa ktorých doterajšie opatrenia boli pre nich nedostatočné. Zníženie spotrebnej dane bude podľa českého ministra financií Zbyňka Stanjuru (ODS) platné od 1. júna do 30. septembra. Kabinet v reakcii na rast cien palív tiež schválil balík noviel, ktoré rušia cestnú daň a primiešavanie biozložky do pohonných hmôt. „Pomôže to všetkým občanom, ktorí potrebujú jazdiť autom, aj všetkým dopravcom,“ uviedol k zníženiu spotrebnej dane premiér Fiala.

tankovanie benzin nafta rajka Čítajte viac Benzín a nafta za 2 eurá? Slováci stáli v maďarskej Rajke v kolónach na lacné palivo (+ prepočty)

Podľa Stanjuru česká vláda bude ešte musieť nájsť správnu legislatívnu cestu, aby novelu zákona o spotrebnej dani schválil parlament čo najrýchlejšie. Ceny benzínu aj nafty vystúpili približne 10. marca na rekordné maximá. Liter Naturalu 95 stál v Česku v priemere viac ako 47 korún (1,97 €), priemerná cena nafty zas presiahla 49,50 koruny (2,02 €). Kozmetickú úprav spotrebnej dane z palív má však sprevádzať aj stanovovanie maximálnych marží predajcom pohonných hmôt, nad ktorým vláda vážne uvažuje.

tankovanie benzin nafta rajka Čítajte viac Kde sa ceny benzínu a nafty zastavia? Analytici opisujú možné scenáre vývoja

Dôvodom takéhoto kroku majú byť výsledky kontrol u predajcov, s ktorými nebol Stanjura spokojný. Ministerstvo financií pritom pracovalo s dátami viac ako 2500 verejných čerpacích staníc, čo predstavuje vyše 90 percent českého trhu. Z monitoringu predajných cien benzínu a nafty v období od 15. februára do 31. marca vyplynulo, že slovná intervencia ministerstva financií zafungovala. Od 14. marca, kedy bolo oznámené začatie kontrol marží, totiž mali ceny výrazne poklesnúť.

Napriek tomu bola priemerná hrubá marža v marci oproti februáru vyššia o 1,88 koruny pri benzíne a dokonca o 2,10 koruny pri nafte. Inými slovami tak ceny marží na benzín vzrástli o 91,7 percenta, zatiaľ čo ceny nafty o 62 percent.Pre­dajcovia pohonných hmôt tak na kríze zarábali. A čo Slovesnko? "Nad takýmito krokmi zatiaľ neuvažujeme, mali by výrazný vplyv na štátny rozpočet,“ odpovedalo stručne na otázky denníka Pravda ministerstvo financií vedené Igorom Matovičom.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #benzín #nafta #ceny pohonných hmôt #PHM #ceny palív #ceny PHM
Články podľa značiek