Rekonštrukcia mostu cez Oravskú priehradu môže stáť až 15 miliónov eur

Projektová dokumentácia k rekonštrukcii problematického mosta cez Oravskú priehradu v Námestove by mala byť do mesiaca hotová.

13.04.2022 18:00
namestovo-most Foto:
Most v Námestove sa v ideálnom prípade začne opravovať v budúcom roku.
debata (5)

Nevyhnutná rekonštrukcia mostu v Námestove by mala zahŕňať nielen jeho celkovú obnovu, ale mal by na ňom pribudnúť aj cyklochodník. Jej začiatok je však zatiaľ otázny. Predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová na sociálnej sieti napísala, že spustenie rekonštrukcie je reálne najskôr v polovici budúceho roka. A to za predpokladu, že ŽSK nájde zdroje financovania. Podľa jej slov sa môže suma za obnovu vyšplhať na 12 až 15 miliónov eur, na čo kraj nemá vlastné zdroje. Chce ich však aktívne hľadať.

Jurinová dodala, že v súvislosti s pripravovanou projektovou dokumentáciou rokovali s námestovskou samosprávou aj so Slovenskou správou ciest (SSC), aby sa do nej zapracovalo všetko potrebné. Predsedníčka ŽSK zároveň informovala, že SSC už má vyhotovenú projektovú dokumentáciu na obnovu ďalšieho problematické­ho mosta.

Ten sa nachádza na ceste 1/18 v Oravskej Jasenici, okres Námestovo. „Tento most budú rekonštruovať v polovičnom profile bez vylúčenia nákladnej dopravy, čo zabezpečí dopravnú obslužnosť,“ skonštatovala. Tento mesiac sa podľa jej slov má začať rekonštrukcia tzv. malého mosta smerom do Námestova.

Jurinová zdôraznila, že v prípade, ak by došlo k úplnej uzávere mostov, Námestovský okres by zostal úplne odstavený od akejkoľvek nákladnej dopravy. „Všetci, uvedomujúc si túto zložitú situáciu, už začali intenzívne konať,“ doplnila.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Erika Jurinová #obnova mostov #most cez Oravskú priehradu #rekonštrukcia mostu #ŽSK
Články podľa značiek