Dopravcovia chcú od budúceho roku výrazné zníženie mýta

Dopravcovia požadujú predbežne na rok zníženie mýta o 20 až 30 percent. Argumentujú veľkým zvýšením nákladov.

25.04.2022 20:00
diaľnice, plot, kamión Foto: ,
ČESMAD požaduje dočasné, nie trvalé zníženie mýta.
debata

Približne pred týždňom sme písali o tom, že diaľničiari našli spôsob, ako vyberať mýto aj po 31. decembri 2022, kedy zmluva so SkyTollom definitívne končí. V tej dobe totiž ešte nový mýtny systém nebude celkom pripravený, takže bolo nutné nájsť riešenie, ako ešte niekoľko mesiacov mýto vyberať dočasným spôsobom tak, aby štát o peniaze z neho neprišiel.

Prechodné obdobie vykryje medzinárodný systém EETS (European Electronic Toll Service). Tomu, ako to bude v praxi fungovať, sme sa podrobnejšie v nižšie uvedenom článku:

palubná jednotka, OBU Čítajte viac Diaľničiari našli spôsob, ako vyberať mýto od januára 2023 bez SkyTollu

Prešlo však len pár dní a Národná diaľničná spoločnosť (NDS) a spolu s ňou aj jej nadriadené ministerstvo dopravy majú ďalší vážny problém. Ozvalo sa totiž najväčšie profesné združenie autodopravcov na Slovensku ČESMAD a spolu so si zavedením medzinárodného systému EETS požaduje od januára budúceho roku razantné zníženie cestného mýta.

ČESMAD zavedenie systému EETS považuje za dobrý krok. „Nakoľko podľa predbežných informácií bude nákladovosť systému EETS výrazne nižšia, vítame čo najskoršie zavedenie tejto služby na Slovensku,“ povedal prezident združenia Pavol Piešťanský.

ČESMAD zároveň požiadal vedenie Národnej diaľničnej spoločnosti a ministra dopravy Andreja Doležala o výrazné zníženie sadzieb mýta na Slovensku po zavedení EETS. „Navrhli sme, aby v rámci priamej pomoci pre segment dopravy sadzby klesli o 20 až 30 percent na rok od zavedenia EETS. Zároveň by sa dočasne na rovnaké obdobie zrušil doterajší systém zliav na mýte,“ uviedol Piešťanský.

Požiadavku odôvodnil tým, že už druhý rok majú na podnikateľský sektor negatívny dopad opatrenia proti šíreniu pandémie koronavírusu a dopravcov trápi okrem toho aj extrémny nárast nákladov. Reakcia ministra dopravy Andreja Doležala (nominant Sme rodina) a ani NDS k tejto výzve zatiaľ nie sú známe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #Česmad #nákladná doprava #EETS #cestné mýto #zníženie mýta
Články podľa značiek