ADAC: Zničme Putina úspornou jazdou. Pomôže každý ušetrený liter

Najväčší nemecký autoklub vyzval svojich členov, ale aj všetkých Nemcov, aby jazdili menej a úspornejšie. Môžu tým prispieť k skráteniu vojny na Ukrajine.

05.05.2022 16:00
debata (74)
Šéf autoklubu ADAC, Christian Reinicke, vyzýva... Foto: SITA/AP, Oded Balilty
Izrael, Tel Aviv, cyklistika, bicykle, cyklocesta Šéf autoklubu ADAC, Christian Reinicke, vyzýva motoristov na úspornú jazdu a využívanie verejnej dopravy či bicyklov.

Európska únia sa chce do konca roka odstrihnúť od ruskej ropy. Oznámila to včera Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v rámci predstavenia šiesteho balíka sankcií proti Rusku. Prispieť k zmenšeniu závislosti od tejto strategickej suroviny dodávanej z Ruskej federácie však môžeme všetci, a to hneď. Príkladom je prosba šéfa najväčšieho nemeckého autoklubu ADAC Christiana Reinickeho, ktorú adresoval svojim členom. Vyzýva ich, aby jazdili menej a úspornejšie.

„Vojna na Ukrajine a utrpenie obyvateľstva nás v prezídiu napĺňajú hrôzou a hlbokým súcitom ako každého iného. Bezmocné prizeranie sa je ťažké. V posledných týždňoch sa veľmi jasne ukázala závislosť našej krajiny od dovozu ruských energií. O to dôležitejšie je jej rýchle zníženie. Prispieť k tomu môže každý jednotlivec,“ píše v liste Reinicke.

A vysvetľuje ako: „Vy, milí členovia ADAC-u, môžete pri jazde autom využiť množstvo možností na zníženie spotreby paliva. Rýchlosť v tom hrá hlavnú rolu. Dôležitá je však aj predvídavá a plynulá jazda. Úsporným správaním za volantom ušetríte až 20 percent. Ja sám sa snažím jazdiť o 20 % pomalšie.“ Zároveň Nemcov žiada, aby posúdili, či nedať pred autom prednosť verejnej doprave, bicyklu, alebo ísť radšej pešo.

Zákaz vychádzania / Lockdown / Čítajte viac Ekológovia chcú zakázať jazdiť v nedeľu. Ako krok proti Putinovi

Reinicke tvrdí, že ak by sa tak začalo správať všetkých 21 miliónov členov autoklubu, bude efekt viditeľný. S cieľom povzbudiť Nemcov k úspore paliva, združenie spúšťa kampaň s názvom „Šetrite palivom. Pomôžete. Zostaňte mobilní.“ Podľa prieskumu autoklubu je v súčasnosti takmer každý druhý motorista ochotný vzdať sa cesty autom. Šetrenie sa ale môže stať už v blízkej budúcnosti nevyhnutné. Nemecko má totiž po dlhšom váhaní jasný plán, ako sa odstrihnúť od ruských zdrojov.

„Vyhlasujem, že Nemecko sa vzdá dovozu ruských energií vrátane uhlia do konca leta. Import ropy sa v tomto období zníži na polovicu a do konca roka bude na nule,“ povedala nemecká ministerka zahraničia Annalena Bearbocková. Dovoz ruského plynu sa ukončí v súlade s európskymi plánmi. „Bude to prejav sily Európskej únie,“ povedala s tým, že by sa závislosti najradšej zbavila “dnes, než zajtra“ a výstavbu plynovodu Nord Stream označila za veľkú chybu.

© Autorské práva vyhradené

74 debata chyba
Viac na túto tému: #ADAC #úsporná jazda #Christian Reinicke
Články podľa značiek