Práce v tuneli Čebrať stoja. Štát má problém s jeho zhotoviteľom

Intenzita stavebných prác v rámci úseku diaľnice D1 Hubová – Ivachnová bola znížená a práce na tuneli Čebrať úplne zastavené.

10.05.2022 20:00
Výstavba úseku D1 Hubová - Ivachnová Foto:
Výstavba úseku D1 Hubová - Ivachnová je aktuálne výrazne utlmená.
debata (9)

Obchvat Ružomberka v úseku Hubová – Ivachnová mal byť pôvodne dokončený v roku 2017, neskôr sa hovorilo o konci roku 2023. A vyzerá to tak, že ani tento termín nie je istý.

„Trvám na tom, že úsek D1 Hubová – Ivachnová musí byť sprejazdnený do konca roku 2023 spolu s úsekom Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala. Len tak to dáva zmysel,“ povedal takmer presne pred rokom minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina) počas kontrolného dňa na uvedenom úseku. Podľa neho nový úsek diaľnice prinesie v prvom rade bezpečnosť na cestách pre vyše 20 tisíc áut denne, ako aj časovú úsporu 12 minút v porovnaní s jazdou po starej ceste.

Ďalší odklad dôležitej stavby

Už teraz je však jasné, že sa tak nestane. Pre zosuv pri západnom portáli tunela Čebrať museli stavbu preprojektovať, zmeniť trasu a predĺžiť tunel. To malo vplyv na predĺženie lehoty výstavby aj na zvýšenie zmluvnej ceny momentálne na úrovni takmer 290 miliónov eur bez dane z pridanej hodnoty.

Už na prelome rokov sa objavili informácie o spore medzi zadávateľom stavby a zhotoviteľom, ktorý sa týka práve financovania komplikovaného tunela Čebrať. Na prelome rokov dokonca Doležal vyhlásil, že zvažuje vypovedanie zmluvy so zhotoviteľom. A spor kulminuje práve teraz, hoci obe strany svorne deklarujú spoločný záujem dokončiť stavbu.

Takto to na stavbe vyzeralo v novembri 2021:

Výstavba úseku D1 Hubová - Ivachnová, tunel...
Výstavba úseku D1 Hubová - Ivachnová, tunel...
+4Výstavba úseku D1 Hubová - Ivachnová, tunel...

Generálny riaditeľ spoločnosti Váhostav – SK, ktorá je jedným zo zhotoviteľov stavby, Jiří Skuhra potvrdil snahu nájsť zhodu na spôsobe dostavby. „Dnes sme v situácii, že niektoré práce boli urobené a z objektívnych dôvodov, ktoré nám dáva nejaký zmluvný rámec celého projektu, nie je možné tieto práce uhradiť,“ vysvetlil a doplnil, že majú ambíciu stavbu dokončiť, ale za únosných podmienok pre obe strany. Dohodli sa, že nateraz nebudú verejne informovať, kým nenájdu riešenie.

Posun v trasovaní, vyššie náklady

Minister dopravy podotkol, že v prípade stavby D1 Hubová – Ivachnová nejde o kvalitu, tá je podľa neho vynikajúca. Rovnako aj spoluprácu so zhotoviteľom považuje za korektnú. Zhotoviteľ si však podľa neho „zlizol“ stavbu, ktorá má viac nepredvídateľných okolností ako iné. „Okrem zosuvu v trase tunela je tam, dovolím si tvrdiť, až bezprecedentný zosuv aj po vonkajšom trasovaní,“ skonštatoval Doležal.

Generálny riaditeľ NDS Vladimír Jacko vysvetlil, že na základe zistení o zosuvoch bolo v rámci tejto stavby navrhnuté nové trasovanie tunela. Pôvodný tunel mal mať dĺžku 2 kilometre (km), ten nový 3,6 km. V zmenenej trase sa podľa jedného zo zástupcov zhotoviteľa zosuvy neobjavujú, objavujú sa však v inej časti pôvodnej trasy. K zmene trasovania tunela podľa Doležala došlo po 150 metroch razenia pôvodného tunela. Nemá informácie, že by sa museli niektoré objekty búrať.

V prípade, ak by sa práce v tejto chvíli naplno rozbehli, by podľa neho k sprevádzkovaniu diaľnice mohlo dôjsť za 24 mesiacov, teda približne v polovici roku 2024.

Obchvat Ružomberka ušetrí vyše 16 minút

Úsek liptovskej diaľnice D1 Hubová – Ivachnová bude mať celkovú dĺžku 14,92 km. Začína mimoúrovňovou križovatkou Hubová, prostredníctvom ktorej bude napojený na I/18. Trasa križuje rieku Váh, vedie severným svahom údolia Váhu a obcou Hrboltová, za ktorou vchádza trasa diaľnice do tunela Čebrať s dĺžkou 3,63 km a pred mimoúrovňovou križovatkou Likavka vychádza z tunela. Odtiaľ pokračuje pod hradom Likavka, severným obchvatom obcí Martinček a Lisková a opätovne križuje rieku Váh. Po približne pätnástich kilometroch sa nový úsek D1 na svojom konci pri Ivachnovej plynule napojí na diaľnicu smerujúcu do Košíc.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #diaľnica D1 #ministerstvo dopravy #Hubová - Ivachnová #túnel Čebrať
Články podľa značiek