WeRide: Číňania vypustili do mesta svorku strašidelých dodávok

Čínska spoločnosť WeRide nasadzuje do miest flotilu robotických „úžitkáčov“. Čiernymi oknami naháňajú strach, no v skutočnosti slúžia mierovým účelom.

11.05.2022 12:00
debata (1)
Stretnúť takéto auto s čiernymi oknami môže byť... Foto: WeRide
WeRide - robotické čistiace autá v Číne Stretnúť takéto auto s čiernymi oknami môže byť desivé. V skutočnosti sa ale budú tieto autonómne úžitkové vozidlá starať o čisté cesty a dezinfekciu.

Autonómne riadenie má zástancov aj odporcov. Najväčším problémom je, že autá s autopilotom nedokážu správne reagovať na neštandardné situácie. Do algoritmu riadenia jednoducho nie je možné vložiť reakcie na nepredvídateľné okolnosti. V 99 percentách tak zareagujú správne, ale zvyšné percento môže mať fatálne následky. Sú ale oblasti, kde sa hodia už dnes. Napríklad tam, kde sa pravidelne pohybujú po rovnakých trasách. Takou oblasťou je verejná doprava, kuriérske alebo aj komunálne služby. Práve tam mieria najnovšie aktivity čínskej spoločnosti WeRide.

Jeremy Clarkson Čítajte viac Jeremy Clarkson strhal autonómne riadenie. Nechce mať auto, ktoré ho chce zabiť!

Nie je to po prvýkrát. Už v roku 2019 testovala robotické taxíky v spolupráci s automobilkou Dongfeng, o rok neskôr robotické autobusy Yutong a stojí tiež za autonómnou dodávkou spoločnosti Jiangling. Teraz prichádza so špecializovanými vozidlami Yutong, určenými pre komunálne služby. Vyzerajú dosť hrozivo, pretože kabína má nepriehľadné čierne sklo. Veď s vodičom sa tu vôbec nepočíta. Priestor interiéru vyplnili nádrže s vodou a dezinfekciou. Majú totiž čistiacu funkciu. V prvej fáze nasadí WeRide do služby päťdesiat takýchto áut v Kantone.

Robotické vozidlá v komunálnych službách budú... Foto: WeRide
WeRide - robotické čistiace autá v Číne Robotické vozidlá v komunálnych službách budú premávať najmä v noci, nízkymi rýchlosťami a priestor budú sledovať najmodernejšími lidarmi. Riziko vraj nehrozí.
V súvislosti s novou vlnou pandémie koronavírusu možno očakávať, že záujem o novú technológiu prejavia aj ďalšie čínske megamestá. Báť sa týchto čistiacich špeciálov by sme nemali. Disponujú totiž najmodernejšími lidarmi Hesai, ktoré detegujú okolie do vzdialenosti až 200 metrov, budú sa pohybovať nízkymi rýchlosťami najmä v noci, keď sú ulice prakticky prázdne a navyše sa budú vedieť učiť a informácie zdieľať s ostatnými členmi flotily. Napokon, v ich pamäti sú už teraz uložené „skúsenosti“ z 10 miliónov kilometrov, ktoré najazdili prechádzajúce taxíky, dodávky a autobusy.
WeRide - robotické čistiace autá v Číne
WeRide - robotické čistiace autá v Číne
+2WeRide - robotické čistiace autá v Číne

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #autopilot #autonómne riadenia #WeRide #Youtong #komunálne služby
Články podľa značiek