Nemecká odpoveď na drahé palivá? Ultralacné lístky na hromadnú dopravu!

V Nemecku sa už za pár hodín predalo 50-tisíc lacných 9-eurových mesačných lístkov na integrovanú dopravu. Zaviedli ich ako reakciu na rastúce ceny energií a najmä palív.

24.05.2022 20:00
Nemecko, železnice, vlak, Deutsche Bahn Foto: ,
Nemci majú 9-eurové mesačné lístky na dopravu. Platia v celom štáte.
debata (6)

Zatiaľ čo na Slovensku sa len diskutuje o tom, ako pri súčasnom zdražovaní takmer všetkého pomôcť obyvateľom a táto diskusia vyzerá tak, že človek občas nevie, či sa má smiať alebo plakať, tak Nemci prijali konsenzuálne niekoľko praktických opatrení.

Písali sme o nich prvýkrát už koncom marca. Jedným z nich bolo zníženie dane z palív, čo v praxi znamená ich zlacnenie približne o 30 centov na liter. Ešte zaujímavejšie je to druhé – radikálne zníženie ceny za hromadnú (integrovanú) dopravu. V nej sa zavádza pomerne vysoká zľava vo forme 90-dňového cestovného lístku s celoštátnou platnosťou, ktorého cena bude len 9 eur. Toto opatrenie by malo byť v platnosti taktiež minimálne tri mesiace. K ďalším novoprijatým opatreniam patria príspevky na energie rádovo v stovkách eur, ich výška sa odvíja od sociálnej situácie poberateľa a počtu ľudí v domácnosti.

O tom, že „9-eurový lístok bol "strelou do čierneho“, svedčia aj prvé dáta. Nemecká železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) a ďalšie prepravné firmy začali len dnes (v pondelok 23. mája) predávať tieto lacné mesačné cestovné lístky a podľa DB bol záujem enormný. Len v pondelkových skorých ranných hodinách spoločnosť cez internet predala okolo 50 000 „mesačníkov“. Informovala o tom agentúra DPA.

S týmito lístkami môžu ľudia cestovať regionálnou autobusovou a vlakovou dopravou po celom Nemecku. Mesačníky je možné rezervovať na mesiace jún, júl a august.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #integrovaná doprava #Deutsche Bahn #DB #mesačný lístok
Články podľa značiek