Na stavbe tunela Višňové sa ‘strácajú‘ milióny. Hrozí jej pozastavenie a súd

Subdodávatelia na stavbe nedostali zaplatené, aj keď štát za ňu platí riadne a včas. Problém môže byť v spoločnosti Tubau. Tá to rezolútne odmieta a tvrdí, že na stavbe dochádza k ekonomickej trestnej činnosti zo strany jej partnerov.

03.06.2022 20:00
Tunel Višňové Foto:
Vyzerá to tak, že tunel Višňové je evidentne čiernou dierou na peniaze daňových poplatníkov.
debata (59)

Vyzerá to, že s tunelmi to je na Slovensku začarované. Pred necelým mesiacom sme písali o tom, že niektoré práce na tuneli Čebrať (súčasť budovaného úseku diaľnice D1 Hubová – Ivachnová) sú kvôli peniazom pozastavené. Už na prelome rokov sa totiž objavili prvé informácie o spore medzi zadávateľom stavby a zhotoviteľom (spoločnosť Váhostav – SK), ktorý sa týka práve financovania tohto komplikovaného tunela. Na prelome rokov dokonca Doležal vyhlásil, že zvažuje vypovedanie zmluvy so zhotoviteľom. A spor kulminuje práve teraz, hoci obe strany svorne deklarujú spoločný záujem dokončiť stavbu.

Generálny riaditeľ spoločnosti Váhostav – SK, ktorá je jedným zo zhotoviteľov stavby, Jiří Skuhra potvrdil snahu nájsť zhodu na spôsobe dostavby. „Dnes sme v situácii, že niektoré práce boli urobené a z objektívnych dôvodov, ktoré nám dáva nejaký zmluvný rámec celého projektu, nie je možné tieto práce uhradiť,“ vysvetlil a doplnil, že majú ambíciu stavbu dokončiť, ale za únosných podmienok pre obe strany. Dohodli sa, že nateraz nebudú verejne informovať, kým nenájdu riešenie.

Výstavba úseku D1 Hubová - Ivachnová Čítajte viac Práce v tuneli Čebrať stoja. Štát má problém s jeho zhotoviteľom

Aktuálne sa objavil ďalší – a ešte vážnejší problém. Subdodávatelia podieľajúci sa na stavbe tunela Višňové nedostali za svoju prácu už dlhší čas zaplatené. A to aj napriek tomu, že štát posiela dohodnuté sumy na účet spoločnosti Skanska riadne a načas.

Tunel Višňové je momentálne strategickou a najdôležitejšou stavbou, spojenou s dokončením diaľnice D1. Bez neho sa motoristi nevyhnú Strečnu a Žilina sa nedočká efektívneho a fungujúceho obchvatu mesta. Aj preto je jeho pokračujúca dostavba mimoriadne sledovaná. Minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) dokonca zvolal na stredu (1. 6.) kvôli tejto situácii na pôde Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) stretnutie so zástupcami spoločností Skanska, Tubau a Poor.

Situácia je podľa ministra dopravy vážna. „Zmluvný partner NDS je spoločnosť Skanska. My si plníme záväzky voči Skanska, Skanska si plní záväzky voči Poor. Poor si podľa informácií, ktoré máme od Skanska, plní záväzky voči spoločnosti Tubau,“ povedal Doležal. „Budeme sa snažiť ako mediátor situáciu riešiť. Tiež to nie je úplne jednoduché povedať, že Tubau neplatí svoje záväzky, alebo sú nejaké pohľadávky voči Tubau. Ale evidentne Tubau má pohľadávky vyššie. Takže, treba tú situáciu rozkľúčovať. Pravdou je, že ak je tam trestnoprávna rovina, tak sa treba obrátiť na príslušné orgány,“ podotkol minister dopravy.

Tunel Višňové Čítajte viac V tuneli Višňové sa pracuje už rok! Čo všetko sa stihlo a čo nie?

„V tejto súvislosti som minulý týždeň kontaktoval aj príslušné bezpečnostné zložky, aby mi pomohli odkryť informácie, ktoré sú v bežných obchodno-právnych vzťahoch pre mňa skryté. Budeme sa snažiť pôsobiť ako akýsi mediátor. A keď budeme mať informácie, s ktorými môžeme pracovať, tak možno to do trestnoprávnej roviny posunieme aj my,“ doplnil Doležal.

Štatutár spoločnosti Tubau Vladimír Ondriš pre TASR uviedol, že na predmetnej stavbe boli zo strany zmluvných partnerov vykonané kroky, ktoré preukázateľne nesú znaky ekonomickej trestnej činnosti s hroziacou potenciálnou škodou vo výške približne 25 miliónov eur. „Obe naše spoločnosti – Tubau a Cestné Stavby Liptovský Mikuláš – vykonávajú všetky kroky právnej ochrany, ktoré umožňuje slovenská legislatíva, pre úspešnú elimináciu nezákonného konania a tiež na odvrátenie negatívnych vplyvov na naše spoločnosti a na našich dodávateľov v miere, ako to naša situácia dovoľuje,“ doplnil Ondriš.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Skanska #NDS #tunel Višňové #andrej doležal #Tubau #dostavba tunelu
Články podľa značiek