Autovlak do Chorvátska opäť premáva. Prevezie 20 áut, nie je to však lacné

Autovlak k Jadranskému moru bude premávať počas celej letnej sezóny dvakrát týždenne do 24. septembra.

07.06.2022 06:00
autovlak Foto:
ZSSK spolu s OEBB vypravili prvý autovlak do Splitu začiatkom júna.
debata (17)

Koncom apríla sme zisťovali ako to bude v lete s autovlakom, ktorým možno do Chorvátska prepravovať autá a aj motorky. Dostali sme pozitívnu odpoveď a v tomto čase už má vlak za sebou prvú cestu. Po roku vyrazil z Bratislavy cez Viedeň do chorvátskeho Splitu. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) spolu s rakúskym partnerom Österreichische Bundesbahnen (ÖBB) budú prevádzkovať vlak k Jadranskému moru počas celej letnej sezóny dvakrát týždenne do 24. septembra.

Kapacita vlaku je 60 miest na sedenie, 90 miest je k dispozícii v lôžkových vozňoch a 60 v ležadlovom vozni, 10 miest pre automobily z Bratislavy, 10 miest z Viedne, teda celkom 20 miest na prepravu automobilov, resp. motocyklov, pričom samozrejme motoriek sa na vyhradené miesto vojde viac.

Autovlak do Chorvátska bude premávať dvakrát... Foto: ZSSK
autovlak Autovlak do Chorvátska bude premávať dvakrát týždenne počas celého leta až do 24. 9. 2022.

Vlak by mal mať predĺženú periódu jazdy nasledovne: EN 1153 bude vedený v letnej sezóne od 3. 6. do 23. 9. dvakrát týždenne s odchodmi z Bratislavy vždy v utorok a v piatok o 15:51. Do Splitu vlak dorazí ráno približne 10 minút pred desiatou. Späť zo Splitu do Bratislavy bude premávať v stredu a v sobotu večer od 4. 6. do 24. 9., do Bratislavy bude prichádzať nasledujúce ráno o 10:49. Vlak bude zostavený z vozňov na spanie, sedačkových vozňov a vozňa na prepravu automobilov.

Prvý autovlak z Bratislavy bol kapacitne obsadený cestujúcimi na takmer 70 percent a autovozne takmer na 100 percent, pričom najviac cestujúcich cestovalo v lôžkových vozňoch (63). Zo Slovenska do Splitu cestovalo 30 cestujúcich. Tentokrát bolo prvým autovlakom do Chorvátska prepravených 30 motocyklov a 6 osobných vozidiel.

K Jadranskému moru sa odviezlo prvým autovlakom... Foto: ZSSK
autovlak K Jadranskému moru sa odviezlo prvým autovlakom 142 cestujúcich spolu s 30 motorkami a 6 autami.

Predaj lístkov na autovlak do Splitu je spustený na všetky dátumy jazdy vlaku a v súčasnosti je vypredaných približne 45 percent celkovej kapacity miest pre cestujúcich. Pokiaľ ide o ceny, tak jednosmerný lístok je pre záujemcov k dispozícii od 29,90 eur vo vozni na sedenie a od 69,90 eur v lôžkovom vozni. Tu treba ale doplniť, že v cestovnom lístku v lôžkovom vozni je zahrnutý aj welcome drink a plnohodnotné raňajky.

Ceny kombinácie auto + pasažieri závisia od počtu pasažierov, veľkosti a druhu auta. Napríklad jednosmerná preprava Octavie kombi s dvomi dospelými a jedným dieťaťom z Bratislavy do Splitu, ktorú sme si skúšobne cez internetový ÖBB Ticketshop nakonfigurovali, bude stáť približne 324 eur. Cena za prepravu jedného dospelého aj s motorkou nám vyšla necelých 180 eur.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Chorvátsko #autovlak #dovolenka vlakom
Články podľa značiek