Toto je 10 najsilnejších automobiliek sveta! Všetky padli, nahor 'vystrelila' jediná

Tesla sa prvýkrát v histórii dostala do prvej desiatky najväčších automobiliek sveta. Polepšila si o 7 miest.

10.06.2022 05:00
2022  COROLLA Combo Foto:
Toyota Corolla je najpredávanejším autom sveta a Toyota najsilnejšou automobilkou.
debata (9)

Sledovať reálnu silu automobiliek v celosvetovom meradle je mimoriadne zaujímavé, pretože odráža ich schopnosť prispôsobiť sa rôznym nárokom na jednotlivých kontinentoch a vyvinúť modely, ktoré budú rovnako žiadané a konkurencieschopné nielen v Európe, ale napríklad aj v Ázii, alebo v USA. A nielen to, možno ešte dôležitejšia je schopnosť „ušiť na mieru“ model pre každý z najsilnejších trhov. A to je mimoriadne ťažké.

Aktuálne v tom jednoznačne žne najväčšie úspechy japonská Toyota, ktorej sa nesmierne vydarili dva „univerzálne“ celosvetovo prijímané modely. Sú to zároveň jediné dve autá, ktorých predaj v uplynulom roku prekročil aj napriek všetkým problémom miliónovú hranicu.

detail Čítajte viac Pozrite si 10 najpredávanejších áut sveta. Ani jedno nie je z Európy

Patrí k nim celosvetovo najúspešnejšie SUV roku 2021, ktorý je Toyota RAV4 s ročným predajom 1,03 milióna kusov. (Len pre zaujímavosť – v prvej desiatke najpredávanejších SUV sveta za minulý rok je 9 ázijských, jedno americké a žiadne európske.) Tým druhým je model, ktorý si nesporne zaslúži označenie „legenda“. Je ním auto, z ktorého sa v celej histórii doteraz predalo najviac kusov – Toyota Corolla.

Tá sa vyrába už 55 rokov, má na svojom konte 12 generácií a pred necelým rokom pokorila obrovský míľnik – predaj tohto modelu presiahol hranicu 50 miliónov kusov. Je to skutočný globálny bestseller, predáva sa na 150 trhoch sveta a vyrábajú ju v 12 fabrikách. V priemere zíde nová Corolla z montážnych liniek každých 28 sekúnd.

Toyota-RAV4 Plug-in Hybrid-2021-1600-6e Čítajte viac Honda verzus Toyota: Toto je 10 najpredávanejších SUV sveta v roku 2022

Toyote naozaj „ide karta“. Napríklad do prvej desiatky najpredávanejších SUV na svete v roku 2021 patrila aj veľká Toyota Highlander. Len pre zaujímavosť, v rebríčku najpredávanejších áut sveta bez rozdielu tried za rok 2021, zostavenom agentúrou Focus2Move obsadili Corolla a RAV4 prvé dve miesta.

To však zďaleka nie je všetko. Piate miesto v ňom patrilo Toyote Camry, siedme miesto Yarisu a ôsme Civicu. Inak povedané – v rebríčku desiatich najpredávanejších áut sveta za uplynulý rok je každé druhé Toyota. Takže naozaj sa nieto čo diviť, že aj v prvom kvartáli si s veľkým náskokom drží prvú priečku. Už teraz možno povedať, že v roku 2022 sa minimálne v Európe veľmi dobre uchytila aj ďalšia novinka – malý crossover Yaris Cross.

Toyota Corolla - historia Čítajte viac Toyota Corolla: Svetový bestseller má nakonte už 50 miliónov kusov! Je to rekord

Zatiaľ čo sa Toyote darí, ďalší legendárny koncern pomaly ale klesá rebríčkom desiatich najúspešnejších automobiliek dolu. Je ním americký General Motors, ktorý v rámci prvej desiatky zaznamenal po prvom kvartáli najvýraznejší, takmer 20-percentný pokles predaja a patrí mu až šiesta priečka.

A to bol ešte v roku 2010 General Motors najmä vďaka obrovskému portfóliu značiek lídrom tohto rebríčka. Avšak lídrom, stojacim na hlinených nohách, väčšina z nich totiž bola nerentabilná, čo nakoniec vyústilo takmer do bankrotu. Napokon sa General Motors aspoň čiastočne ozdravil, zásadne zredukoval ponúkané značky, no o pozícii svetovej jednotky môže len snívať.

Menší šok v rebríčku najsilnejších výrobcov spôsobila Tesla, ktorá nonšalantne preskočila 7 miest a po prvýkrát v histórii sa s predajom takmer 570-tisíc aut dostala medzi 10 najsilnejších automobiliek. Polepšila si pritom o neuveriteľných 224 percent! A všetko zatiaľ nasvedčuje tomu, že sa v tomto rebríčku bude držať aj na konci tohto roku.

Rebríček najsilnejších automobiliek, respektíve automobilových koncernov po prvom kvartáli roku 2022:

Koncern Predaj +/-
1. Toyota 2,5 mil. – 6,8 %
2. Volkswagen 1,9 mil. – 15,4 %
3. Renault – Nissan 1,7 mil. – 13,5 %
4. Hyundai-Kia 1,6 mil. – 9,7 %
5. Stellantis 1,6 mil. – 15,4
6. General Motors 1,3 mil. – 19,2 %
7. Honda Motor 1,1 mil. – 6,5 %
8. Ford 0,86 mil. – 0,4 %
9. Suzuki 0,73 mil. – 10,1 %
10. Tesla 0,57 mil. + 224,6 %
  Zdroj: Focus2Move    
9 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Volkswagen #Tesla #Focus2move #najpredávanejšie autá #automobilový koncern #automobilová značka
Články podľa značiek