Ford vyvíja obmedzovač rýchlosti novej generácie

Inteligentné tempomaty a obmedzovače rýchlosti dokážu spomaliť vaše auto už dnes. Ford však chce ísť ešte ďalej. Testuje technológiu Geofencing Speed Limit Control.

13.06.2022 12:00
debata (1)
Nový obmedzovač rýchlosti od Fordu bude... Foto: Ford
Ford - Geofencing Speed Limit Control 2022 Nový obmedzovač rýchlosti od Fordu bude pracovať nezávisle na dopravnom značení a údajoch navigácie.

S nástupom asistenčných systémov nám do riadenia stále viac a viac zasahuje elektronika. A bude horšie. Ford totiž vyvíja ďalší zo systémov, ktorý vás bude obmedzovať. Samozrejme, dôvodom je bezpečnosť. Jeho Geofencing Speed Limit Control je vlastne ďalšou generáciou obmedzovača rýchlosti. V podstate na tom nie je nič nové. Už dnes dokážu inteligentné tempomaty a obmedzovače rýchlosti upraviť rýchlosť vášho auta v súlade s povolenými limitmi. A to buď na základe čítačky dopravných značiek alebo dát z navigácie, ktorá tiež obsahuje údaje o povolenej rýchlosti na cestách. Ford chce ísť ešte ďalej. Geofencing Speed Limit Control bude totiž upravovať rýchlosť nezávisle na údajoch navigácie a dopravnom značení.

Ford - vytáčanie motora na diaľku Čítajte viac Ford si patentoval vytáčanie motora na diaľku. Je to čistá frajerina!

Podmienkou je prepojené vozidlo vybavené systémami asistovaného riadenia a tiež softvér sledujúci polohu vozidla pomocou geofencingu. Takto je možné vytvoriť virtuálne zóny s určitou povolenou rýchlosťou. Keď do nej vozidlo vojde, automaticky upraví rýchlosť. Spolu so znížením tempa sa na prístrojovom paneli zobrazí informácia o zásahu. Podľa Fordu by ale mal mať vodič stále možnosť upraviť rýchlosť podľa vlastného rozhodnutia, nestratil by teda kontrolu nad vozidlom. Nová technológia by navyše umožňovala vytvárať vlastné rýchlostné zóny a tiež nastavovať rýchlosť v týchto zónach napríklad podľa toho či je deň alebo noc.

Ford Explorer - test 2022 Čítajte viac Test: Ford Explorer EcoBoost PHEV – ako chutí Amerika

Ford už nový systém testuje v Kolíne nad Rýnom v spolupráci so samotným mestom. To, že testovacím vozidlami sú elektrické dodávky E-Transit naznačuje, že Geofencing Speed Limit Control by mohol byť užitočný najmä pre firemné vozidlá. „Technológia prepojených vozidiel má potenciál urobiť jazdu jednoduchšou a bezpečnejšou pre všetkých zúčastnených, nielen pre vodičov. Zónové monitorovanie môže zaistiť zníženie rýchlosti kdekoľvek a kedykoľvek to bude nevyhnutné,“ povedal Michael Huynh, manažér City Engagement európskej divízie Fordu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #obmedzovač rýchlosti
Články podľa značiek