Ide sa rekonštruovať most cez Ružín. Oprava bude stáť vyše 2 milióny eur

Rekonštrukcia sa začala v pondelok 13. júna. Doprava presmerovaná do jedného jazdného pruhu a riadená svetelnou signalizáciou.

13.06.2022 20:00
SR Marcegany Most Ružín Diagnostika KEX Foto:
Most pri Margecanoch bol zaradený do stavebno-technického stavu kategórie 6 (veľmi zlý stav), do ktorej je zaradených aj ďalších 64 mostov v rámci celého kraja.
debata

Most M112 cez vodnú nádrž Ružín za obcou Margecany sa konečne dočkal opravy, informoval o tom Košický samosprávny kraj na svojom webe. . Na 7-miestnej stupnici hodnotenia kvality mostov totiž patrí do druhej najhoršej kategórie, jeho stav je označený ako „veľmi zlý“. Sedmičkou sú pritom označené mosty v havarijnom stave.Postavený bol v roku 1968, podľa výsledkov diagnostiky sa nachádza v stavebno-technickom stave VI z celkového počtu VII, čo znamená veľmi zlý.

Rekonštrukciu tohto mosta realizuje zo svojho rozpočtu Košický samosprávny kraj, stáť bude 2,1 milióna eur. Podľa zmluvy so zhotoviteľom by mala trvať 180 pracovných dní,takže vynovený most by mohol byť odovzdaný do plnej prevádzky vo februári budúceho roku.

„Rekonštrukcia mosta za obcou Margecany patrí medzi najvýznamnejšie rekonštrukcie, ktoré v tomto roku realizujeme. Predstavuje hlavnú spojnicu medzi Hnileckou dolinou s krajským mestom, podľa posledného sčítania vozidiel ním denne prejde viac ako 5-tisíc vozidiel, informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Limit 90 km/h Čítajte viac Po diaľnici 'naplno': Už o mesiac prestane platiť obmedzenie rýchlosti na diaľnici v obci

V rámci rekonštrukcie by na ňom mali byť osadené meteostanice, sčítač dopravy a systém automatického váženia v pohybe s kamerovým záznamom, vďaka čomu budeme možné jeho stav pravidelne sledovať aj v budúcnosti. Most prešiel poslednou čiastočnou rekonštrukciou pred viac ako dvadsiatimi rokmi. V súčasnosti má poškodenú nosnú konštrukciu, z dôvodu nefunkčnej hydroizolácie do nej zateká, skorodované sú tiež odvodňovacie potrubia a v nevyhovujúcom stave je aj samotná vozovka.

Rekonštrukcia sa začala dnes (v pondelok 13. júna). Doprava bude presmerovaná do jedného jazdného pruhu. Práce budú prebiehať vždy po poloviciach mosta, v rámci nich bude vozovka sfrézovaná, nasledovať bude vbúranie sa do stredového kĺbu mosta, búranie konštrukcií a v dvoch častiach mosta budú osadené dočasné premostenia, na ktoré bude presmerovaná premávka. Vďaka nim bude úsek počas prác prejazdný. V záverečnej etape rekonštrukcie bude vybudovaná nová vozovka, osadené budú bezpečnostné zariadenia vrátane zvodidiel a upravený bude aj terén pod mostom. Na zrekonštruovanom moste by mali byť za účelom sledovania stavu a deformácií mosta osadené dve meteostanice, sčítač dopravy, ako aj systém automatického váženia v pohybe.

Premávku vedenú v polovičnom profile bude počas prác riadiť svetelná signalizácia. Výnimkou budú práce na betonáži konštrukcie, počas ktorých bude na päť dní úplne vylúčená doprava z mosta. O termíne celkovej uzávery a obchádzkových trasách bde kraj s predstihom informovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košický samosprávny kraj #oprava mostov #oprava mostu #most cez vodnú nádrž Ružín
Články podľa značiek