Cesta k moru opäť zdražela. Pozrite si diaľničné poplatky

O niekoľko dní opäť štartuje dovolenková sezóna. Bude síce bez covidových obmedzení, no za viac peňazí. Zdraželo nielen palivo, ale aj diaľnice pre tých, ktorí sa rozhodnú vyraziť k Jadranu, Stredozemnému či Čiernemu moru autom.

14.06.2022 05:00
debata (6)
Najviac slovenských dovolenkárov zamieri k... Foto: HAC
Chorvátske diaľnice Najviac slovenských dovolenkárov zamieri k Jadranu. Či už sa rozhodnú pre cestu cez Maďarsko, alebo Rakúsko, zaplatia o čosi viac ako vlani.

Po dvoch rokoch pandémie, kedy sme preferovali skôr dovolenky na Slovensku, sa mnoho Slovákov chystá opäť k moru. Covidové obmedzenia síce pominuli, no cesta k moru nás bude stáť viac. K inflácii a rekordným cenám palív sa pridali aj vyššie poplatky za diaľnice pre tých, ktorí sa rozhodli ísť k Jadranu, Čiernemu alebo Stredozemnému moru autom. Nejde o radikálne zvyšovanie mýta, ale aj tak sa cesta za relaxom predraží.

Kým napríklad vlani ste za 10 dňovú známku v Maďarsku zaplatili 3 500 forintov, teraz je to 3 820 (9,59 €). A to je tá lacnejšia alternatíva, ak si kúpite známku v hotovosti za forinty napríklad na prvej čerpacej stanici v Maďarsku. Ak ale zaplatíte kartou alebo ju kúpite na Slovensku v eurách, vyjde vás tá istá elektronická známka dokonca až na 14,10 eura. Jemné korekcie urobilo aj Rakúsko. Desaťdňová známka zdražela v porovnaní s vlaňajškom o 10 centov na 9,60 eura.

V súvislosti s Rakúskom je ale zaujímavejšie, že došlo k zmene nákupu elektronických známok online. Ak si totiž obstaráte známku cez internet, majte na pamäti, že platiť začne až o 18 dní! Rakúšania pristúpili k tomuto kroku preto, lebo podľa ich zákonov je možné každý tovar vrátiť do 14 dní. Mohlo by sa teda stať, že elektronickú známku použijete a potom ju vrátite. Takže, ak dovolenkovú cestu neplánujete s takým predstihom, kúpte si klasickú diaľničnú známku (nálepku) na Slovensku alebo v Rakúsku. Elektronická či papierová známka stojí rovnako.

Chorvátske mýtnice by sa mali stať od roku 2024... Foto: HAC
Chorvátske diaľnice Chorvátske mýtnice by sa mali stať od roku 2024 minulosťou. A spolu s nimi aj zápchy, ktoré sa tu v sezónnych špičkách pravidelne vytvárajú.

V Slovinsku sa síce ceny nemenili, ale problémom je, že Slovinci nemajú 10-dňovú diaľničnú známku. Tá základná je týždňová, čo na dlhšiu dovolenku zväčša nestačí. Neostane vám teda nič iné, ako si kúpiť buď dve týždenné, jednu cestou tam a druhú cestou späť, čo je spolu 30 eur, alebo rovno mesačnú známku, za tú istú sumu. Cesta cez Slovinsko je potom naozaj drahá. A pozor, ak máte auto, ktorého výška nad prednou nápravou presahuje 1,3 metra, spadáte už do drahšej kategórie áut 2B. Týka sa to najmä dodávok, mikrobusov či karavanov.

Či už mierite k Jadranu cez Maďarsko alebo zo západného Slovenska cez Rakúsko a Slovinsko, dobrou správou je, že mýto sa v Chorvátsku nemenilo. Odchýlky vyplývajú len z kurzových rozdielov. Navyše, Chorváti už dávnejšie zrušili poplatky za prejazd mostom na ostrov Krk aj poplatok za tunel Sv. Ilija, ktorý skracuje cestu z diaľnice na Makarsku riviéru. Na najväčšiu novinku chorvátskych diaľníc si však počkáme až do roku 2024, kedy Chorvátsko plánuje zrušenie mýtnic, pri ktorých sa v sezóne vytvárajú zbytočné zápchy. A nezabudnite, cestou domou použite zvyšné kuny práve na diaľnice, budúci rok totiž Chorvátsko prechádza na euro.

Čo sa týka cesty k Čiernemu moru, na výber máte trasu cez Maďarsko a Srbsko, alebo cez Maďarsko a Rumunsko. Samozrejme, trasa cez Srbsko je rýchlejšia kvôli diaľniciam, ktoré v Rumunsku stále chýbajú. Pritom aj Rumuni si účtujú za „rýchle“ cestovanie. Za týždennú známku zaplatíte, tak ako vlani, tri eurá. Prejazd Srbskom, ktoré mýtny systém má, stojí 11 eur jedným smerom. Pre úplnosť pridávame aj ceny úsekov talianskych diaľnic, kde sú ceny podobné tým vlaňajším. Tak napríklad cesta do Bibione stojí 11,50 eura, tá do Benátok 18,20 €.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #poplatky za diaľnice #autom k moru
Články podľa značiek