Na rýchlostnej ceste R2 sa začala výstavba najdlhšej estakády na Slovensku

Na stavbe R2 Kriváň – Mýtna sa začala výstavba unikátnej, vyše štvorkilometrovej estakády. Jej prvé segmenty sa vysúvali neštandardne.

21.06.2022 20:00
estakada Foto:
Výstavba najdlhšej estakády na Slovensku bude trvať niečo vyše jedného roka.
debata

Nová estakáda na R2 v úseku Kriváň – Mýtna bude po dostavaní najdlhšou na Slovensku. Plánované dokončenie je na jar 2024. Prvý výsuv mosta uskutočnili špecialisti na mostné konštrukcie uprostred júna. Celý akt vysúvania mosta prebieha v dvoch etapách, pri výsuve prvých dvoch segmentov z celkového počtu 13 sa postupovalo atypicky. Podrobnosti zverejnila NDS na svojom webe.

Konkrétne to prebiehalo tak, že k vyťahovaniu jednotlivých segmentov z výrobne mosta (tým je myslená jeho dočasná konštrukcia) došlo pomocou ťažných tyčí, ktoré sa ukotvili na krokovom zariadení a na druhej strane v kotevných priečnikoch pod výsuvným nosom. Počas takéhoto technologického postupu je priemerná dĺžka výsuvu zhruba jeden až dva metre za hodinu.

Pri zvyšných segmentoch mosta sa už postupuje tradičným spôsobom. Nadvihne sa nosná konštrukcia a vysunú sa lisy o zhruba 25 centimetrov. Následne sa uloží nosná konštrukcia na úložný blok a stiahnu sa lisy. Priemerná dĺžka takéhoto výsuvu je päť metrov za hodinu. Technologický postup veľmi pekne ukazuje nasledujúce video:

Pri obidvoch typoch vysúvania sa zabetónovaná nosná konštrukcia vo výrobni posúva na špeciálnych klzných plochách a na pilieroch na výsuvných ložiskách s teflónovou platňou. To sa opakuje, až kým sa celý segment nedostane do požadovanej polohy.

Potom sa debnenie výrobne pomocou hydraulických lisov výškovo nastaví na realizáciu ďalšieho segmentu. Časti mosta sa po vysunutí zabetónujú. Keďže realizácia jedného segmentu – armovanie, betónovanie a predopnutie – trvá približne jeden mesiac, výstavba 13 segmentov mosta by mala trvať niečo vyše jedného roka.

Úseku R2 Kriváň – Mýtna dominuje práve táto estakáda. Most je situovaný vo výške 15 – 45 metrov a vedie ponad trasu cesty I/16. Začiatok úseku R2 Kriváň – Mýtna nadväzuje na úsek R2 Pstruša – Kriváň. Koniec úseku sa pred obcou Mýtna napojí na rozostavaný úsek R2 Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce, ktorého odovzdanie motoristom do užívania predpokladáme už tento rok. R2 je vedená v údolí Krivánskeho potoka medzi pohoriami Slovenského Rudohoria, Poľany a Javoria. Motoristi po dostavbe získajú bezpečné diaľničné spojenie z Bratislavy až po Lučenec. Moderná štvorprúdovka odľahčí okolité obce i cestu prvej triedy od tranzitnej dopravy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #rýchlostná cesta R2 #výstavba estakády
Články podľa značiek