Cyklomost v Dobrohošti sa postaví. Jeho cena prekročí 10 miliónov eur

Most medzi obcami Dobrohošť a Dunakiliti bude slúžiť pre chodcov, cyklistov, záchranárske zložky a pre vozidlá údržby.

05.07.2022 16:00
most2 Foto:
Ak všetko pôjde dobre, tak nový cyklomost by mohol spojiť Dobrohošť s Dunakiliti približne o štyri roky.
debata (3)

Výstavba mosta pre peších a cyklistov Dobrohošť – Dunakiliti sa dofinancuje sumou 2,3 milióna eur. Dofinancuje sa zo zdrojov štátneho podniku Vodohospodárska výstavba (VV), ktorý je hlavným partnerom projektu. O pokračovaní v projekte rozhodla vláda na svojom mimoriadnom zasadnutí.

Mostné spojenie medzi obcami Dobrohošť a Dunakiliti bude slúžiť pre chodcov, cyklistov, záchranárske zložky a pre vozidlá údržby. Prepojením Malého Žitného ostrova na Slovensku a Szigetközu na maďarskej strane sa zvýšia aj turistické možnosti územia. Most bude súčasťou riečnej cyklotrasy EuroVelo 6 a Slovensko sa tak napojí na európsku cyklomagistrálu. Výrazne pomôže aj obyvateľom oboch obcí, pretože aktuálne majú najbližší most vzdialený desiatky kilometrov.

solarna dialnica Čítajte viac Kórejci postavili 30-kilometrovú solárnu cyklodiaľnicu. V strede tej skutočnej

Projekt je financovaný z Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko a jeho hodnota je vyše 10,4 milióna eur bez DPH. Rozdelenie financovania medzi Slovenskom a Maďarskom je 50:50. Na Slovensku bude 85 percent financovaných z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Premostenie hraničnej rieky bude mať celkovú dĺžku takmer 500 metrov, polovica z nej pôjde priamo nad vodou.

Aktuálne sa uskutočňujú verejné obstarávania na výber zhotoviteľa spoločného mosta a výber zhotoviteľa objektov k mostu na Slovensku. Robí sa aj verejné obstarávanie na výber stavebného dozoru. Uchádzači avizovali, že realizácia projektu v rámci predpokladanej hodnoty zákazky stanovenej v roku 2018 nie je udržateľná. Dôvodom je mimoriadny nárast cien v stavebníctve.

cyklomost7 Čítajte viac Video: Prešli sme nový cyklomost vo Vysokej pri Morave. V sobotu ho otvorili!

Ministerstvo životného prostredia zdôraznilo, že VV preto nemôže úspešne ukončiť verejné obstarávania. „Musí pristúpiť k aktualizácii predpokladaných hodnôt zákaziek a po odsúhlasení pokračovať v projekte, verejné obstarávania opätovne realizovať,“ uviedlo.

Ak pôjde všetko dobre a most včas získa stavebné povolenie a budú bezproblémovo prebiehať verejné obstarávania, tak most by reálne mohol stáť približne o štyri roky, pričom samotná doba jeho výstavby je odhadovaná na 22 mesiacov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Dobrohošť #cyklomost #most pre cyklistov #Dunakiliti
Články podľa značiek