Pozor! Česi plánujú brutálne zvýšenie pokút. Až 5-násobné!

Za závažné dopravné priestupky zaplatíme u našich západných susedov od roku 2024 až 25 000 českých korún, teda viac ako 1 000 eur. Počíta s tým návrh novely tamojšieho zákona o cestnej premávke.

20.07.2022 16:00
debata
České ministerstvo dopravy pripravuje novelu... Foto: SHUTTERSTOCK, Policie ČR
Polícia v Českej republike České ministerstvo dopravy pripravuje novelu zákona, ktorá zvýši pokuty pri závažných dopravných priestupkoch. Naopak, tresty za drobné prehrešky budú nižšie.

Pokuty pri závažných dopravných priestupkoch by sa od roku 2024 mohli zvýšiť až na 25 000 korún (1 020 €), teda v niektorých prípadoch až päťnásobne. Trestné body, naopak, v niektorých prípadoch klesnú a zjednotia sa na šiestich. Počíta s tým návrh novely zákona o cestnej premávke, ktorý z ministerstva dopravy mieri do pripomienkového konania.

Za volant od sedemnástich

Návrh zákona vychádza z predlohy, ktorú české ministerstvo dopravy spracovalo už v minulom volebnom období, teraz však berie viac do úvahy štatistiku závažnosti dopravných nehôd. „Po novom pridávame do zákona najmä možnosť viesť vozidlo pod dohľadom mentora už od 17 rokov a vodičský preukaz na skúšku, čo sa v prvých dvoch rokoch bude týkať všetkých čerstvých vodičov,“ uviedol minister dopravy Martin Kupka (ODS).

chorvatsko kontrola Čítajte viac Pokuta v Chorvátsku? Na hotovosť zabudnite!

Možnosť riadiť osobné auto pod dohľadom mentora od 17 rokov má prispieť k väčšej bezpečnosti na cestách. Zmyslom je získavanie vodičských zručností pod dohľadom skúseného, bezúhonného vodiča. Za porušenie povinností bude mentorovi nahlásenému na dopravnom úrade hroziť pokuta až 25 000 korún (1 020 €). Od 18 rokov bude môcť mladý vodič jazdiť sám.

policia meranie rachlosti radar Čítajte viac Novela cestného zákona: Vyššie pokuty a s ‘béčkom‘ aj za volant 4-tonového auta

Pri vodičskom preukaze na skúšku ide o preventívne opatrenie pre začínajúcich vodičov. Pokiaľ dva roky od získania vodičského oprávnenia spácha šesťbodový priestupok alebo mu bude odobratý vodičský preukaz za závažný prečin, bude musieť absolvovať dopravno-psychologickú prednášku a takzvanú evaluačnú jazdu. Pôjde o štvorhodinovú výučbu príčin dopravných nehôd a ako im predchádzať, a tiež štvorhodinovú teóriu a jazdu v autoškole.

Len tri sadzby trestných bodov

Súčasný systém trestných bodov by sa mal zjednodušiť z piatich sadzieb na tri, teda odobratie dvoch, štyroch alebo šiestich bodov. Napríklad pri šoférovaní pod vplyvom alkoholu vodič príde o šesť bodov namiesto terajších siedmich, zaplatí však pokutu v správnom konaní až 25 000 (1 020 €) korún namiesto dnešných 20 000. Ak odmietne skúšku na alkohol, hrozí mu pokuta až 75 000 korún (3 060 €).

Chorvátske diaľnice Čítajte viac Chystáte sa autom k moru? Pozor na pokuty, môžu rozbiť váš rozpočet!

Maximálna strata šiestich bodov a pokuta 25 000 korún (1 020 €) hrozí popri alkohole aj za prekročenie rýchlosti o 50, respektíve 40 kilometrov za hodinu mimo obce a v obci, pri vjazde na železničný priechod cez zákaz alebo za jazdu na červenú. Tu sa pokuta zvýši z 5 000 korún (204 €), teda päťnásobne. Pokuta na mieste sa pri závažných priestupkoch zdvojnásobí na 5 000 korún (204 €).

Za spôsobenie dopravnej nehody sa sankcie tiež zdvojnásobia. Predĺži sa aj čas pre zákaz šoférovania z 12 až na 18 mesiacov za jazdu pod vplyvom alkoholu či výrazné prekročenie rýchlosti. Naopak, tresty sa znížia pri bagateľných prehreškoch, ako je porušenie zákazu zastavenia a státia, nerozsvietenie svetiel, zabudnutie dokladov alebo prekročenie rýchlosti do 10 km/h. Horná hranica pokuty na mieste sa zníži z 2 000 korún (82 €) na 1 500 korún (61 €) a body sa nezapisujú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #pokuty #dopravné priestupky
Články podľa značiek