Na hlohovecký most sa autá vrátia na konci novembra

Autá budú môcť po moste jazdiť od 30. novembra, no jeho rekonštrukcia skončí až budúci rok v lete.

12.08.2022 18:00
most Hlohovec Foto:
Na prelome júla a augusta sa na moste spevňovali základy a rozširovali chodníky.
debata (4)

Oprava kľúčového mostu v Hlohovci začala tento rok 9. februára, keď Trnavský samosprávny kraj odovzdal stavenisko zhotoviteľovi rekonštrukcie mosta cez rieku Váh v Hlohovci. Cena opravy je predbežne vyčíslená na vyše 5 miliónov eur a bude trvať 18 mesiacov.

Účelom komplexnej rekonštrukcie je modernizácia konštrukcie mosta, ktorá výrazne predĺži jeho životnosť. Navyše bude most rozšírený, pričom po oboch jeho stranách vzniknú bezpečné chodníky a plnohodnotné cyklochodníky. Nové bude aj osvetlenie mosta.

Najnovšie informácie na webe Trnavského samosprávneho kraja hovoria, že autá sa na tento most busź môcť vrátiť 30. novembra. „So zhotoviteľom sme sa dohodli, že most bude pre autá sprejazdnený najneskôr 30. novembra tohto roka. Som veľmi rád, že napriek počiatočným komplikáciám práce plynulo napredujú. Už čoskoro sa začne s rozširovaním mosta. Po oboch jeho stranách pribudnú plnohodnotné chodníky a cyklotrasy,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič.

Vážsky most Čítajte viac Vážsky most v Komárne sa dočká rekonštrukcie najskôr v budúcom roku

Tými „problémami“ je myslené najmä to, že počas dodatočnej obhliadky, ktorá bola uskutočnená na konci marca po odkrytí pilierov mosta, boli zistené závažné poruchy v podobe trhlín na pilieroch. Tie výrazne ohrozovali stabilitu celého mostného objektu, preto požiadal zhotoviteľ rekonštrukcie o okamžité vylúčenie všetkej dopravy z mosta. Stalo sa tak na konci marca.

Počas júla bolo z mosta demontované zábradlie, odvodňovače a plynové potrubie na ľavej strane spodnej stavby. Následne boli odstránené vrstvy pôvodnej vozovky, naposledy renovovanej v roku 2006, ako aj časť spádového betónu. Zhotoviteľ pokročil s prácami na zosilnení mostného kĺbu, na ktorom prebehlo armovanie. Nový predpínací systém bude zabezpečený deviátormi a lanami. Povrch spodnej konštrukcie mosta je priebežne upravovaný otryskávaním pieskom.

Po sprejazdnení mosta budú ďalej prebiehať dokončovacie práce. Neobmedzia však dopravu, nakoľko sa budú týkať predovšetkým spodnej strany mosta. Konečný termín ich dokončenia je v auguste budúceho roka.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Trnavský samosprávny kraj #oprava mostu #most v Hlohovci #hlohovecký most
Články podľa značiek