Na rýchlostnej ceste R1 pribudla nová 'čerpačka' CNG

Otvorením nových čerpacích staníc rozšíril Slovnaft sieť verejných plniacich staníc CNG na Slovensku celkovo na 18. Do konca roku by mali pribudnúť ďalšie tri.

17.08.2022 20:00
čerpacia stanica Slovnaft Foto: ,
Nová čerpacia stanica Slovnaft na R1 pri Pohraniciach neďaleko Nitry umožňuje tankovať CNG priamo z výdajného stojanu pre benzín a naftu.
debata (5)

Na rýchlostnej ceste R1 PR1BINA môžu motoristi jazdiaci na CNG už od 15. augusta 2022 natankovať v oboch smeroch na novovybudovaných odpočívadlách Pohranice Sever a Juh pri Nitre, na čerpacej stanici Slovnaftu, ktorá funguje už niekoľko týždňov.

„Čerpačka“ sa môže pochváliť hneď niekoľkými unikátmi. Len ako kuriozitu spomenieme, že ide o stanicu s najväčšou prekrytou plochou na Slovensku a k tomu s ekologickou zelenou strechou.

Nová čerpacia stanica Slovnaft na R1 pri... Foto: Pravda, Martin Domček
čerpacia stanica Slovnaft Nová čerpacia stanica Slovnaft na R1 pri Pohraniciach so stojanom na benzín, naftu aj CNG.

Zároveň je aj prvou hybridnou čerpacou stanicou, kde je „pištoľ“ na čerpanie stlačeného zemného plynu (CNG) súčasťou štandardného výdajného stojanu na benzín a naftu. A práve tento týždeň bol na nej zahájený predaj stlačeného zemného plynu. Jeho dodávateľom na týchto čerpacích staniciach je SPP CNG, 100% dcérska spoločnosť SPP.

„Otvorením dvoch nových plniacich staníc Pohranice Sever a Juh rozširujeme sieť verejných plniacich staníc CNG na Slovensku celkovo na 18, pričom v tomto roku očakávame otvorenie ďalších minimálne troch verejných plniacich staníc CNG. Vďaka multiproduktovému výdajnému stojanu môžu motoristi natankovať CNG priamo na klasickej čerpacej stanici a zaplatiť v pokladni či už kartou SPP CNG, platobnou kartou, palivovými kartami Slovnaft alebo v hotovosti,“ vysvetlil konateľ spoločnosti SPP CNG Peter Mozolák.

Výhody CNG

Vozidlá na CNG dokážu znížiť náklady na palivo o 20 až 40 % v porovnaní s benzínovým pohonom a o 10 – 20 % v porovnaní s naftovým pohonom. Zároveň vykazujú nižšiu hladinu hluku o 10 až 15 dB. Rovnako sú šetrné k motoru a bezproblémovo sa s nimi štartuje aj pri nízkych teplotách. Tankovanie je rovnako jednoduché a rýchle, ako tankovanie tradičných palív, pričom motoristi prejdú so CNG relatívne porovnateľnú vzdialenosť.

Používaním CNG, ako alternatívneho paliva, nevznikajú takmer žiadne tuhé častice, ktoré by sa uvoľňovali do ovzdušia. Nie sú preto potrebné filtre ani aditíva. Autá na tento pohon preukázateľne produkujú menej škodlivých skleníkových plynov, najmä oxidov síry (-99 %), oxidov dusíka (-75 %) a oxidov uhlíka (-50 %). CNG bude možné v budúcnosti postupne nahradiť obnoviteľným biometánom.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #CNG #Slovnaft #čerpacia stanica #CNG stanice #čerpanie CNG #Pohranice
Články podľa značiek