Depo Zličín: Takto bude vyzerať nová pražská stanica metra!

V poradí 62. stanica pražského metra sa začne stavať v roku 2026. Prvýkrát o jej podobe rozhodla architektonická súťaž.

22.08.2022 20:00
Depo Zličín, metro Foto:
Depo Zličín - nová stanica pražského metra. (vizualizácia)
debata (3)

Depo Zličín bude jednou z mála povrchových staníc pražského metra a bude slúžiť ako prestupný bod na linku metra B nielen vodičom parkujúcim v novom parkovacom dome P+R minimálne pre 600 áut, ale aj cestujúcim z prímestských liniek. Okrem toho bude obsluhovať okolitú bytovú zástavbu, ktorá sa v najbližších rokoch rozrastie o ďalšie bytové domy v ulici Na Radosti.

V západnej časti Prahy tak vznikne dôležitý prestupový uzol medzi automobilovou dopravou a MHD, ktorý odľahčí centru od zvyšnej dopravy. Cestujúci sa vďaka tomu zo samotného okraja mesta dostanú metrom do centra do cca 30 minút od zaparkovania.

Depo Zličín - nová stanica pražského metra
Depo Zličín - nová stanica pražského metra
+5Depo Zličín - nová stanica pražského metra

Prvýkrát v porevolučnom období o podobe stanice metra rozhodla architektonická súťaž, ktorú pre Dopravný podnik hl. m. Prahy (DPP) ako investora celého projektu zorganizoval Czechdesign a Metroprojekt Praha. Jej víťazom sa stal ateliér Petr Stolín Architekt.

elisabeth Čítajte viac V Londýne otvoria novú železničnú trať. Stála 20 miliárd libier

Návrh pracuje s terénom, prirodzeným svetlom a zeleňou. Stanica bude čiastočne zapustená do svahu, jej strecha tak bude priechodná a stane sa zároveň verejným priestorom, ktorý bude slúžiť na organizovanie výstav či ďalších akcií. „Jednoduchá forma budovy je doplnená o krajinu stromov a sôch. Priestupnosť svetla a bohatosť priehľadov je hlavným a asi najtypickejším prvkom, ktorý architektúra stanice metra ponúka,“ dopĺňajú autori.

Úlohou víťaza bude teraz v spolupráci s DPP a projektantom súťažný návrh dopracovať a pripraviť architektonickú štúdiu. Začatie výstavby novej, už 62. stanice metra sa predpokladá najskôr v roku 2026.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #metro #pražské metro #Depo Zličín #Dopravný podnik Praha
Články podľa značiek