TTC: Britský startup chce zachytávať prach z pneumatík. Najmä elektromobilov

Častice z opotrebovaných pneumatík sú druhým najväčším zdrojom nebezpečných mikroplastov z dopravy. Sturtup The Tyre Collective začal ako študentský projekt. Dnes je však oveľa ďalej.

13.09.2022 14:00
debata (3)
Filter na zachytávanie mikroplastov z pneumatík... Foto: TTC
TTC - filter pevných častíc z pneumatík Filter na zachytávanie mikroplastov z pneumatík pracuje na elektrostatickom princípe. Umiestnený je v blízkosti najväčšieho zdroja gumeného prachu.

V súvislosti so škodlivými vplyvom áut na životné prostredie sa hovorí zväčša len o emisiách výfukových plynov. CO2, NOx a pevné častice z dieselov sú doslova strašiakmi. Na pneumatiky sa ale akosi zabúda. Pritom nejde o maličkosť. Systém ich recyklácie po skončení životnosti je síce podchytený, ale veľkú záťaž pre prírodu predstavujú aj počas „služby“. Postupom času sa totiž opotrebúvajú. Keď mieri použitá pneumatika na skládku, má menší priemer, pretože veľká časť jej dezénu je nenávratne preč. Kam sa stratí?

Guayule Brigestone Čítajte viac Bridgestone: Pneumatiky z 'púštnej rastlinky' idú do výroby!

Oderom o asfalt sa pôvodne homogénna gumová zmes dezénu mení na miniatúrne častice, ktorým sa hovorí mikroplasty. Dnes neexistuje žiaden spôsob, ako ich zachytiť, a tak končia v prírode. Ak si uvedomíme, že len v Európskej únii sa ročne predá približne 128 miliónov pneumatík a v USA ešte o 120 miliónov viac, ide o obrovský objem materiálu. Podľa niektorých štúdií sú pneumatiky v súčasnosti už druhým najväčším zdrojom mikroplastov na svete, ktoré sa dostávajú do ovzdušia či pôdy a odtiaľ do ľudského tela.

Zachytený prach je dočasne uložený v zásobníku,... Foto: TTC
TTC - filter mikroplastov z pneumatík Zachytený prach je dočasne uložený v zásobníku, ktorý by sa priebežne vyprázdňoval. Cieľom je ale vyvinúť bezúdržbovú verziu filtra.

Situácia sa bude pravdepodobne len zhoršovať, pretože na planéte stúpa počet áut a navyše sa začínajú presadzovať elektromobily, ktoré majú vinou batérií vyššiu hmotnosť a vyšší krútiaci moment. Pneumatiky preto „ničia“ oveľa rýchlejšie ako konvenčné vozidlá so spaľovacími motormi. Výpočty ukazujú, že elektromobily produkujú až o 20 % viac emisií z pneumatík. Kým benzínové auto „oderie“ 73 miligramov častíc na kilometer, elektrický konkurent až 88 miligramov. Čo s tým?

Testy v laboratóriu ukázali, že filter dokáže... Foto: TTC
TTC - filter mikroplastov z pneumatík Testy v laboratóriu ukázali, že filter dokáže zachytiť až 60 % opotrebovaných častíc z pneumatiky.

Riešenie sa pokúša nájsť startup „The Tyre Collective“ (TTC), ktorý začínal pred dvoma rokmi ako študentský projekt. Navrhol filter pevných častíc uvoľňujúcich sa z pneumatík. Zariadenie je umiestnené v blízkosti kontaktu dezénu s vozovkou. Teda tam, kde dochádza k najväčšej tvorbe prachu. A keďže odletujúce častice sú nabité pozitívne, filter je vybavený elektrostatickými lamelami, ktoré mikroplasty pritiahnu a uložia v zásobníku. Takto by sa podľa TTC dalo zachytiť až 60 % nečistôt. Toto je ale zatiaľ účinnosť filtra v laboratóriu. V premávke dôjde k zachyteniu asi 20 %.

Goodyear - bezvzduchová pneumatika 2022 Čítajte viac Goodyear: Bezvzduchová pneumatika pokročila. Testujú ju na Tesle 3

TTC už ale pracuje na filtroch s vyššou účinnosť, ktoré testuje na autobusoch a dodávkach v Londýne. Cieľom je zachytené častice následne použiť pri výrobe nových pneumatík alebo iných gumených komponentov. Filtre by sa vyprázdňovali v servise, napríklad pri výmene pneumatík. Spoločnosť chce tiež dosiahnuť, aby bol filter montovaný na autá ako súčasť sériovej výroby. Samozrejme, toto riešenie vyvoláva aj množstvo otázok. Filter je totiž umiestnený na veľmi zraniteľnom mieste. Ťažko si predstaviť, že by dokázal „prežiť“ nástrahy obrubníkov, prašných ciest alebo prevádzku na snehu či v blate.

TTC - filter mikroplastov z pneumatík
TTC - filter mikroplastov z pneumatík
+5TTC - filter pevných častíc z pneumatík

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pneumatiky #filter pevných častíc #pevné častice #TTC #The Tyre Collection
Články podľa značiek