Severný obchvat Prešova: Je známy termín dokončenia prvej etapy

Prvá etapa severného obchvatu Prešova by mala byť hotová v júli 2023. Obstarávanie na druhú etapu bude zrejme vyhlásené až začiatkom budúceho roku.

21.09.2022 18:00
Prešov, severný obchvat Foto:
Práce na severnom obchvate Prešova výrazne pokročili.
debata (4)

Výstavba prvej etapy severného obchvatu mesta Prešov na rýchlostnej ceste R4 pokračuje podľa harmonogramu. V prípade, že sa na stavbe nevyskytnú neočakávané okolnosti, termín odovzdania do užívania je stanovený na 31. júla 2023. Uviedli to na spoločnom brífingu štátny tajomník Ministerstva dopravy a výstavby SR Jaroslav Kmeť a generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Vladimír Jacko.

Rýchlostná cesta R4, ktorej súčasťou je aj severný obchvat Prešova, patrí ku strategickým, je totiž plánovaná ako súčasť cestného spojenia Via Carpatia. Práve výstavba tohto spojenia na slovenskom území bola po posúdení ministerstvom dopravy označená ako najvhodnejšia spomedzi všetkých zamýšľaných PPP projektov. Navyše NDS získala v spolupráci s poľskou národnou diaľničnou spoločnosťou na štúdiu realizovateľnosti tejto stavby pol milióna eur z bruselských fondov.

zväčšiť Rýchlostná cesta R4, Rýchlostná cesta R4,... Foto: NDS
Rýchlostná cesta R4, severný obchvat Prešova Rýchlostná cesta R4, Rýchlostná cesta R4, severný obchvat Prešova.

Štúdia bude vypísaná do konca septembra tohto roka. „Pripravujeme projektový zámer, ktorý by mal byť pripravený do konca roka. Potom ho budeme posudzovať s ministrom financií a do konca roka 2024 by sa mohla vypísať súťaž na koncesionára, ktorý túto stavbu postaví,“ uviedol Kmeť s tým, že pôjde o jeden celok od Kapušian až po štátnu hranicu s Poľskom v plnom profile.

NDS zároveň štvrtýkrát posunula termín na predkladanie ponúk na práce na druhej etape severného obchvatu Prešove, ktorý je aktuálne vyhlásený do 25. októbra. Ako informoval Jacko, dôvodom predĺženia lehoty na ponuky v tendri je začiatok odvolacieho konania proti rozhodnutiu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Ten začiatkom septembra zamietol námietky navrhovateľa proti podmienkam v iných dokumentoch potrebných na vypracovanie ponuky.

R2 Košice, Šaca - Košické Olšany Čítajte viac Ako prebieha výstavba obchvatu Košíc? Pozrite si, čo hovoria odborníci z NDS

Zaoberať sa ním bude Rada ÚVO ako odvolací orgán úradu. „My sme už dali k tomu naše stanovisko. Teraz, kým začne konať rada úradu, bude mať na to 45 dní. Keď si bude musieť prizvať odborníka v danej oblasti, tak tam je ďalších 35 dní, čiže dokopy 80 dní. Je možné, že termín na predkladanie ponúk znovu posunieme," avizoval Jacko. V optimálnom prípade sa s výstavbou začne koncom budúceho roku a predpokladaná dĺžka prác je 1 583 dní, teda približne štyri roky a štyri mesiace.

Výstavba úseku R4 Prešov – severný obchvat (km 4,3 – 14,5) zvýši najmä plynulosť tranzitnej automobilovej dopravy. Budovaný úsek bude začínať v mimoúrovňovej križovatke Prešov, sever a končiť v križovatke Kapušany, kde sa napojí na existujúcu cestu I. triedy I/18. Trasa nadväzuje na už rozostavaný úsek prvej etapy severného obchvatu Prešova. Súčasťou úseku bude dvanásť mostov rôznej dĺžky a približne 1,9 kilometra dlhý tunel Okruhliak.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #rýchlostná cesta R4 #severný obchvat Prešova
Články podľa značiek