Parkovací 'taliban' v Petržalke: Mestská časť ďalej sprísňuje svoj parkovací systém

Vo štvrtiach Dvory I a Dvory III všetky vozidlá musia po novom parkovať výhradne na modro vyznačených boxoch. Všade inde je to zakázané.

26.09.2022 16:00
Petržalka, parkovanie, parkovacia politika Foto: ,
Počet zón v Petržalke, kde nemožno parkovať nikde okrem vyznačených modrých boxov sa zvyšuje.
debata (12)

Je to také trošku schizofrenické. Zatiaľ čo bratislavský primátor avizuje zjednodušenie parkovacích pravidiel v rámci bratislavskej parkovacej politiky PAAS, v Petržalke, ktorá má v súčasnosti de facto najprísnejšiu parkovaciu politiku na Slovensku, ju ďalej sprísňujú. Návštevník tejto mestskej časti môže nadobudnúť pocit, že pácha zločin už len tým, že si do nej dovolil vojsť autom.

Najnovšie Petržalka úplne zakázala parkovanie mimo (pre nerezidentov) spoplatnených modrých boxov vo štvrtiach Dvory I a Dvory III. Tento zákaz už pred časom zaviedla aj vo štvrtiach Dvory V a Dvory VI. Takže okrem modrých boxov nesmiete v žiadnej z nich parkovať nikde inde, ani popri chodníku, ak to výslovne nedovoľuje značka. A viete, ako zdôvodnili miestni poslanci takéto opatrenie pri jeho zavádzaní vo štvrtiach Dvory V a VI? Vraj sa v oboch zhoršilo parkovanie po tom, ako sa štvrť Dvory IV zapojila do jednotného bratislavského parkovacieho systému PAAS.

SR Bratislava doprava parkovanie zóny regulované PAAS BAX Čítajte viac Bratislava pripravuje zásadné zmeny v parkovacej politike. A k lepšiemu

Vodičom nechali miestni poslanci necelé dva dni (z toho jeden víkendový) na to, aby si na nové pravidlá vo štvrtiach Dvory I a III zvykli a okamžite nastúpila kontrola. Pri nej využijú inštitút objektívnej zodpovednosti, aby im náhodou „neušlo“ ani jedno zle zaparkované auto. „Všetky vozidlá musia po novom parkovať výhradne na modro vyznačených boxoch. Parkovanie mimo nich je zakázané a môže byť pokutované cez inštitút objektívnej zodpovednosti,“ upozorňuje samospráva.

Aby sme boli spravodliví – spočiatku pokutu nedostanete hneď pri prvom porušení zákazu parkovania. a Na porušenie pravidiel upozornia vodičov zelené letáky v prípade jedného priestupku, oranžové v prípade viacnásobného porušenia, pri ktorom je už majiteľovi vozidla doručená pokuta.

Holubica mieru Čítajte viac Video: Slávna petržalská holubica opäť 'lieta'

Mestská časť zároveň avizovala, že prísnejšie pravidlá pribudnú aj v ďalších zónach. Okrem štvrtí Dvory I a Dvory III má ísť do konca septembra o časť Starej Petržalky a Lúky VI. Počas októbra plánuje zazónovať oblasť Dvory II a Háje I.

Petržalka chce do verejného parkovacieho systému zapojiť aj súkromné parkoviská a avizuje aj zapojenie parkovísk obchodných centier. Ide o parkoviská, ktoré bývajú v noci spravidla prázdne. Denný prevádzkový režim sa však na nich nezmení.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #parkovanie v Bratislave #parkovanie v Petržalke #PAAS
Články podľa značiek