Za zavedenie hraničných kontrol s Českom môžu aj Slováci

Kontroly na všetkých 27 priechodoch začnú 29. septembra o polnoci zo stredy na štvrtok. Trvať by mali predbežne 10 dní. Potom sa situácia vyhodnotí. Za zavedenie kontrol vraj môže aj neochota Slovákov plniť readmisnú dohodu.

27.09.2022 16:00
koronavírus hraničný priechod hranica polícia Foto: ,
Na slovensko-českých hraniciach budú opäť kontroly.
debata (2)

Dôvod, prečo Česi relatívne nečakane pristúpili na obnovenie hraničných kontrol na česko-slovenskej hranici najlepšie odôvodnia čísla. Nelegálna migrácia do Česka medziročne stúpla o 1 200 percent. Od začiatku roku 2022 tamojšia polícia zaistila približne 11-tisíc nelegálne tranzitujúcich migrantov, ktorí cez Česko cestovali väčšinou do Nemecka. Najčastejšie išlo o mužov zo Sýrie.

Podľa Čechov je problémom aj to, že Maďari odmietajú prevziať späť migrantov, ktorí bolí zadržaní na ceste z Maďarska cez Česko a Slovensko do Nemecka. Navyše Turci de facto umožnili migrantom zo Sýrie cestu z ich krajiny ďalej do EÚ. Aj preto ich počet v poslednom čase narastá.

Naši západní susedia sa preto rozhodli túto tranzitnú trasu prerušiť zavedením dočasných hraničných kontrol medzi Českom a Slovenskom na všetkých 27 priechodoch, z čoho je 17 cestných priechodov, sedem železničných a tri riečne. Dočasné kontroly sa zatiaľ zavedú na desať dní a začnú o polnoci zo stredy na štvrtok. Potom sa situácia vyhodnotí a uvidí sa, či sa kontroly predĺžia.

zväčšiť Existujúce hraničné priechody medzi Slovenskom... Foto: MV České republiky
hranice Existujúce hraničné priechody medzi Slovenskom a Českom.

Počas tejto doby bude možné hranicu prekročiť výhradne na otvorených hraničných priechodoch a s platnými dokladmi. Výnimku z tohto opatrenia majú iba zložky integrovaného záchranného systému (IZS) a poľnohospodári, poľovníci a ďalší pracovníci, ktorí vykonávajú svoju činnosť v pohraničí.

Český minister vnútra Vít Rakušan nepriamo obvinil slovenskú stranu, ktorá neplnením dohôd prispela k danej situácii. Minister na tlačovej konferencii povedal, že niekoľkokrát so svojím slovenským náprotivkom rokoval a žiadal, aby slovenská strana plnila to, čo vyplýva z medzinárodných zmlúv, teda readmisnú dohodu s ČR. To znamená, že v prípade, že sa zistí, že daná osoba prichádza zo Slovenska, aby sa tam následne vracala. „Tu sme nedosiahli diplomatickými krokmi také úspechy, ako sme čakali,“ doplnil Rakušan.

migranti Čítajte viac Video: Policajti zablokovali diaľnicu aby zastavili prevádzača s migrantmi

Sprísnený pohraničný režim sa navyše týka aj celej zelenej hranice. V praxi to bude znamenať, že vždy v 12-hodinových smenách bude na hranici nasadených 500 policajtov a 60 colníkov. Podľa Vondráška to bude znamenať, že sa denne zníži počet policajtov pôsobiacich vo všetkých krajoch o tisíc, môže preto byť obmedzená ich preventívna činnosť.

Stanovisko ČESMAD-u

K situácii sa vyjadrilo už aj slovenské združenie automobilových prepravcov ČESMAD. "Združenie cestných dopravcov Slovenskej republiky prijalo so znepokojením informáciu o dočasnom obnovení hraničných kontrol Českej republiky na hraniciach so Slovenskom. Tie výrazne prispejú k zhoršeniu podmienok nielen pre slovenských cestných dopravcov a ich vodičov, ale vytvoria ďalšie bariéry pre podnikanie a skomplikujú medzinárodnú cestnú dopravu v smere do západnej Európy,“ hovorí Pavol Piešťanský, prezident združenia ČESMAD Slovakia.

ČESMAD preto navrhuje na zmiernenie dopadov počas prijatia opatrení zavedenie princípov v podobe tzv. Green Lanes, ktoré výrazne dopomohli k zachovaniu dodávateľských reťazcov aj v období koronakrízy.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hraničné kontroly #česko-slovenská hranica #readmisná dohoda #kontroly na česko-slovenskej hranici
Články podľa značiek