Diaľničný úsek Hubová - Ivachnová dokončia najskôr v 2. polovici roku 2024

Úsek D1 Hubová - Ivachnová sa začal stavať v roku 2013 a mal byť pôvodne dokončený v roku 2017.

29.09.2022 19:00
Výstavba úseku D1 Hubová - Ivachnová Foto:
Výstavba úseku D1 Hubová - Ivachnová skončí až v druhej polovici roku 2024.
debata (13)

Obchvat Ružomberka v úseku Hubová – Ivachnová mal byť pôvodne dokončený v roku 2017, neskôr sa hovorilo o konci roku 2023. A už neplatí ani to. Termín dokončenia výstavby liptovského úseku diaľnice D1 Hubová – Ivachnová s tunelom Čebrať pri Ružomberku sa posúva na druhú polovicu roka 2024.

Po stretnutí s predstaviteľmi samospráv Ružomberka a okolitých obcí o tom informoval minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal. Doplnil tiež, že Národná diaľničná spoločnosť (NDS) bude rokovať so zhotoviteľom stavby o zastropovaní zmluvnej ceny.

Minister dopravy doplnil: „Pred polrokom to nevyzeralo ružovo a zhotoviteľ stavby deklaroval, že za vtedy platných zmluvných podmienok nie je schopný dokončiť stavbu. Dnes máme dohodu a spôsob, ako nájsť riešenie. Pracujú tu tri stovky robotníkov v oboch tunelových rúrach, na mostných konštrukciách a na niektorých úsekoch stavby sa asfaltuje. Dôležité je, že na stavbe sa pracuje a nie je tu čierny scenár, ktorý by znamenal nielen pre tento región, ale pre celé Slovensko totálnu dopravnú katastrofu."

Problémy súviseli s financovaním. Pre zosuv pri západnom portáli tunela Čebrať museli stavbu preprojektovať, zmeniť trasu a predĺžiť tunel. To malo vplyv na predĺženie lehoty výstavby aj na zvýšenie zmluvnej ceny vtedy na úrovni takmer 290 miliónov eur bez dane z pridanej hodnoty. A následne prišlo k skokovému nárastu cien surovín a aj energií, s čím sa samozrejme pri uzatvorení zmluvy nerátalo. Preto bola suma navýšená na 307 miliónov eur a aktuálne sa rokuje o jej ďalšom navýšení a definitívnom zastropovaní. Viac sme o tom písali v článku:

Výstavba úseku D1 Hubová - Ivachnová Čítajte viac Práce v tuneli Čebrať stoja. Štát má problém s jeho zhotoviteľom

Pôvodne mala byť stavba dokončená koncom budúceho roka, tento termín sa posúva minimálne o šesť mesiacov. „NDS ešte stále rokuje so zhotoviteľom o zastropovaní ceny stavby a o presnom termíne dokončenia. Zatiaľ hovoríme o druhej polovici roka 2024, ale v najbližších týždňoch a mesiacoch budeme vedieť oznámiť konkrétny termín dokončenia," doplnil Doležal. Ministrove slová potvrdil aj generálny riaditeľ NDS Vladimír Jacko. „Všetko bude závisieť od úspešnosti našich rokovaní, ktoré začíname vo štvrtok," skonštatoval Jacko.

Úsek Hubová – Ivachnová v skratke

Diaľničný obchvat Ružomberka ušetrí motoristom aj viac ako 16 minút. Úsek D1 Hubová – Ivachnová bude mať celkovú dĺžku takmer 15 kilometrov. Začína mimoúrovňovou križovatkou Hubová, prostredníctvom ktorej bude napojený na cestu I/18. Trasa križuje rieku Váh, vedie severným svahom údolia Váhu a obcou Hrboltová, za ktorou vchádza trasa diaľnice do tunela Čebrať s dĺžkou 3,63 kilometra a pred mimoúrovňovou križovatkou Likavka vychádza z tunela. Odtiaľ pokračuje pod hradom Likavka, severným obchvatom obcí Martinček a Lisková a opätovne križuje rieku Váh. Po približne pätnástich kilometroch sa nový úsek D1 na svojom konci pri Ivachnovej plynule napojí na diaľnicu smerujúcu do Košíc.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #diaľnica D1 #Hubová - Ivachnová #túnel Čebrať
Články podľa značiek