Nový zákon: Jeden lístok by mal platiť na cestovanie vlakmi aj autobusmi

Ministerstvo dopravy pripravuje návrh zákona o verejnej osobnej doprave. Predbežná informácia o ňom bola zverejnená na portáli Slov-Lex.

04.10.2022 18:00
SR BSK doprava zmena regionálny dopravca Arriva... Foto:
Cestovanie "s jedným lístkom" by verejnú dopravu mohlo výrazne zatraktívniť.
debata (3)

Ministerstvo dopravy v predbežnej správe o príprave nového zákona o verejnej doprave uvádza, že „cieľom návrhu zákona je v súlade s platným Programovým vyhlásením vlády Slovenskej republiky a míľnikom Plánu obnovy a odolnosti vytvorenie podmienok pre zjednotenie tarifných a prepravných podmienok medzi železničnou dopravou, prímestskou autobusovou dopravou a mestskou hromadnou dopravou… s cieľom umožnenia cestovania na jeden cestovný doklad všetkými prostriedkami verejnej osobnej dopravy vo verejnom záujme.“

Autobusová a železničná doprava sú podľa ministerstva dopravy v mnohých regiónoch nekoordinované, bez nadväznosti a možnosti garantovaných prestupov. Preto môže v súčasnosti dochádzať k súbehom železničných a autobusových liniek premávajúcich v rovnakom čase po rovnakej trase, čo neprimerane zaťažuje rozpočet verejnej správy.

Ikarus - vlakový autobus Čítajte viac Ikarus: Slávne maďarské autobusy jazdili aj po koľajach. Dlho to však netrvalo

Systém verejnej osobnej dopravy je navyše podľa ministerstva pre potenciálnych cestujúcich neatraktívny a chýba jednotná koncepcia v objednávaní dopravných výkonov pre celé územie Slovenska, čo treba tiež urýchlene zmeniť. Detaily zákona ešte nie sú známe, aktuálne prebieha proces pripomienkovania predbežnej informácie, ktorý by mal skončiť 10. októbra.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo dopravy #zákon o verejnej doprave #cestovanie s jedným lístkom #zjednotenie prepravných taríf
Články podľa značiek