Liptáci sa konečne dočkajú opravy problémovej cesty I/18

Ide o ťažiskovú cestu, na ktorú sú prostredníctvom miestnych komunikácií napojené desiatky okolitých obcí. LIptáci kvôli jej oprave v roku 2017 dokonca spísali petíciu.

11.10.2022 20:00
SR cesta 1/18 Ľubeľa modernizácia ZAX Foto:
Na snímke cesta I/18 neďaleko Ľubele, ktorá sa začína rekonštruovať. Obnovu potrebovala už naozaj urgentne.
debata (1)

Modernizácia úseku cesty I/18 medzi obcou Ľubeľa a Liptovským Mikulášom by sa mala začať v najbližších dňoch. Stavenisko zhotoviteľovi odovzdali vo štvrtok (6. 10.) a motoristi by sa mali v tomto úseku pripraviť na prvé dopravné obmedzenia už v tomto mesiaci. Pribudne tam dočasné dopravné značenie a v niektorých úsekoch bude premávka vedená v polovičnom profile.

„Termín realizácie je desať mesiacov od odovzdania staveniska. Do tejto lehoty sa nezapočítava zimné obdobie od začiatku decembra do začiatku marca nasledujúceho kalendárneho roku,“ spersnil Martin Guzi z komunikačného oddelenia Slovenskej správy ciest (SSC). Na základe toho možno predpokladať, že oprava skončí niekedy koncom budúceho roku.

namestovo-most Čítajte viac Rekonštrukcia mostu cez Oravskú priehradu môže stáť až 15 miliónov eur

Na nutnosť rekonštrukcie štátnej cesty už niekoľko rokov poukazuje Združenie miest a obcí Liptova. Miestnymi komunikáciami sú na cestu napojené desiatky obcí. Petíciu za jej opravu v roku 2017 podpísalo vyše 2000 Liptákov. Prvý sedemkilometrový úsek medzi Liptovským Michalom a Ľubeľou sa podarilo opraviť ešte v roku 2018. Obnova stála 1,4 milióna eur.

Zvyšný úsek od Ľubele po Liptovský Mikuláš v dĺžke približne desiatich kilometrov plánujú zmodernizovať komplexnejšie. „Zrekonštruujú vozovku, čím sa odstránia koľaje, výtlky, trhliny a rozpady, ktoré majú negatívny vplyv na bezpečnosť premávky. Zároveň vymenenia staré poškodené bezpečnostné prvky a doplnia nové zvodidlá, stĺpiky v úsekoch, kde si to situácia vyžaduje. Rekonštruovať budú aj dva mostné objekty a odvodnenie komunikácie,“ uviedol Guzi.

Zrekonštruuje sa aj 12 autobusových zastávok a navrhnuté sú úpravy štyroch križovatiek vložením dopravných ostrovčekov na usmernenie dopravy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská správa ciest #SSC #cesta I/18 #oprava cesty I/18 #cesta medzi Ľubeľou a Liptovským Mikulášom
Články podľa značiek