Toto potrebuje aj Slovensko! Nemci chystajú revolúciu vo verejnej doprave

Za cenu 49 eur bude zavedený cestovný lístok na verejnú dopravu, platný na celom území Nemecka.

14.10.2022 20:00
verejná doprava v Nemecku Foto:
Verejná hromadná doprava bude od januára dostupná v celom Nemecku za jednotnú sumu 49 eur mesačne.
debata (12)

Na jar Nemci hľadali spôsob, ako občanom uľahčiť komplikovanú situáciu, súvisiacu s extrémnym nárastom cien palív, ktoré výrazne presiahli cenu 2 eurá za liter. Riešenie napokon našli v zavedení univerzálneho 9-eurového mesačného cestovného lístku, platného na verejnú dopravu v celom Nemecku.

A trafili s ním „do čierneho“. Za tri mesiace sa predalo 52 miliónov (!) týchto lístkov. Na základe prieskumov o jeho využívaní a obmedzení osobnej dopravy analytici odhadli, že tento lístok znížil emisie CO2 približne o 1,8 milióna ton. To však bolo sekundárnym pozitívnym efektom, pretože jeho zámerom bolo už spomínané zmiernenie dopadov energetickej krízy na bežných ľudí.

Obrovská popularita tohto lístka kompetentných prekvapila a od skončenia jeho platnosti v auguste tohto roku sa v Nemecku neustále diskutovalo o jeho trvalom zavedení v nejakej podobe, aj keď nie za takto extrémne nízku cenu. V Berlíne napríklad na posledné tri mesiace v tomto roku ponúkajú univerzálny lístok platný na celú verejnú hromadnú dopravu v zónach A a B za 29 eur, pričom štandardný mesačný predplatný lístok pre tieto dve zóny stojí 86 eur.

Nemecko, železnice, vlak, Deutsche Bahn Čítajte viac Nemecká odpoveď na drahé palivá? Ultralacné lístky na hromadnú dopravu!

Nemecká vláda však prišla s oveľa ambicióznejším plánom. Opäť sa chce vrátiť k univerzálnemu celonemeckému lístku na hromadnú dopravu. Pôvodne sa uvažovalo o tom, že by mal stáť buď 69 alebo 49 eur. To je stále výrazne menej, ako vyššie spomínaná „električenka“ platná len v Berlíne. Napokon podporu získala suma 49 eur.

Nový lístok sa bude predávať výlučne online vo forme automaticky sa obnovujúceho mesačného predplatného, ktoré však bude možné kedykoľvek zrušiť. Platiť by mal na celú hromadnú dopravu vo všetkých nemeckých spolkových republikách na regionálne vlaky, metro, autobusy a električky. Spolková vláda zatiaľ prisľúbila na financovanie schémy 1,5 miliardy eur, ale len pod podmienkou, že rovnakou sumou prispejú aj spolkové štáty.

Financovanie lístka by sa ešte malo doriešiť v najbližších týždňoch, platiť by však mal začať od januára 2023. Využívať by sa mal dva roky, po nich sa jeho efektivita na základne získaných dát podrobne vyhodnotí.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #verejná doprava #hromadná doprava #9-eurový lístok v Nemecku #doprava v Nemecku #49-eurový lístok v Nemecku
Články podľa značiek