Rekonštrukcia mostu, patriaceho k najstarším v Košickom kraji, je hotová

Košický samosprávny kraj práve ukončil rekonštrukciu mostov pred obcou Úhorná a pri jazere Úhorná v okrese Gelnica.

20.10.2022 20:00
Úhorná. most, oprava cesty Foto:
Na snímke posledné rekonštrukčné práce na úseku cesty pred obcou Úhorná 17. októbra 2022.
debata

Mosty, ktoré boli desaťročia vo veľmi zlom technickom stave a prejazd cez nich predstavoval pre vodičov riziko, sú minulosťou. Košický samosprávny kraj (KSK) na svojom webe informoval, že ukončil rekonštrukciu mostu pred obcou Úhorná a tiež aj mostu pri jazere Úhorná v okrese Gelnica. Obyvatelia Hnileckej doliny tak prejdú úsekmi bez ťažkostí. Navyše, kraj opravil aj cestu medzi mostami v celkovej dĺžke 2,14 kilometra.

Pôvodný most pred obcou Úhorná museli zbúrať a vybudovať novú konštrukciu. "V prípade mosta pri jazere, ktorý je jeden z najstarších v kraji – vybudovaný koncom 19. storočia, bolo potrebné postupovať rovnako. Pôvodne sme chceli nosnú konštrukciu zachovať a zosilniť, no už po pár dňoch od odovzdania staveniska zhotoviteľovi došlo k otvoreniu trhliny na nosnej klenbe a pádu časti rímsy. Po mimoriadnej prehliadke a na základe odporúčaní od znalcov, sme pristúpili k rozhodnutiu most zbúrať,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Prešov, severný obchvat Čítajte viac Severný obchvat Prešova: Je známy termín dokončenia prvej etapy

Stavebné úpravy mosta pri obci Úhorná pozostávali z realizácie prekládky potoka pre odklonenie koryta. Počasie aj samotný tok vody sa podpísali pod rozpad častí konštrukcií spodnej stavby, ako aj ríms a nosnej konštrukcie. Z tohto dôvodu bolo nerentabilné investovať prostriedky do sanácie objektu a poškodený most bol vybudovaný nanovo. S prácami sa začalo v auguste 2021 a rekonštrukcia stála takmer 260-tisíc eur.

Kompletnou sanáciou prešiel aj most pri jazere Úhorná, ktorý bol postavený v roku 1890. Nosná klenba bola na viacerých miestach potrhaná a časti parapetných stienok boli zrútené do potoka. Súčasťou prác, okrem zbúrania a výstavby nového mosta, bola aj úprava priľahlých úsekov cesty, úprava koryta rieky aj okolia mosta. Rekonštrukcia začala v októbri 2021 a stála 200-tisíc eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #Most #KSK #oprava mostu #oprava cesty #Úhorná
Články podľa značiek