Diaľničné známky na Slovensku zrejme zdražejú. Pozrite si nové ceny!

Stúpnuť by mali ceny všetkých typov diaľničných známok. Tie sa naposledy zvyšovali v roku 2011.

19.10.2022 20:18
e-znamka, elektronická diaľničná známka Foto:
Cena diaľničných známok sa v roku 2023 po viac než desiatich rokoch zmení.
debata (48)

Ministerstvo dopravy predložilo na medzirezortné pripomienkové konanie návrh nariadenia vlády, ktorým sa ustanovuje výška úhrady diaľničnej známky.

Jeho predmetom je úprava výšky úhrady jednotlivých typov diaľničnej známky, a to v súvislosti so zvyšujúcimi sa oprávnenými nákladmi Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) na údržbu a opravu diaľničnej siete.

Cena diaľničných známok sa naposledy menila v roku 2011, odvtedy sa dĺžka spoplatnených ciest zväčšila približne o tretinu. Navyše sa náklady NDS zvýšili aj sprevádzkovaním diaľničnej patroly, líniového riadenia na diaľniciach D1 a D2 a zohľadniť treba podľa ministerstva aj výrazný nárast cien energií a ďalších vstupov, súvisiacich s údržbou diaľničnej siete.

Takže aké by mali byť nové ceny slovenských diaľničných známok? Cena diaľničnej známky s platnosťou na kalendárny rok a diaľničnej známky s 365-dňovou platnosťou by sa mala zvýšiť na 60 eur. Cena diaľničnej známky s mesačnou platnosťou by sa mala zvýšiť na 17 eur a cena 10-dňovej známky na 12 eur. Nie je to ešte definitívne, no s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou možno očakávať, že tento návrh prejde a od 1. januára 2023 skutočne príde k zvýšeniu cien elektronických diaľničných známok vo vyššie uvedenom rozsahu.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #ministerstvo dopravy #diaľničné známky #cena diaľničných známok
Články podľa značiek