Mali ste dopravnú nehodu s Ukrajincom? Postup sa mení

Slovenská kancelária poisťovateľov (SKP) informovala o zmenách pri riešení poistných udalostí zavinených ukrajinskými vodičmi. Doteraz škody uhrádzala Slovákom z garančného fondu.

21.10.2022 16:00
Dopravná nehoda - Šala Foto:
Postup pri odškodnení slovenského motoristu pri poistnej udalosti s ukrajinským vozidlom závisí od toho, čo má ukrajinský vodič uzavreté povinné zmluvné poistenie alebo nie.
debata (3)

Vojenský konflikt na Ukrajine zvýšil od marca počet ukrajinských motoristov na našich cestách. Často však nemajú uzavreté povinné zmluvné poistenie. To znamená pre slovenských vodičov potenciálne riziko v prípade, ak dôjde k nehode s vozidlom registrovaným na ukrajinských poznávacích značkách. V prvých mesiacoch odškodňovala vodičov sama Slovenská kancelária poisťovateľov. Takto to fungovalo až do konca júla. Teraz ale SKP oznámila zmeny, ktoré znamenajú, že ukrajinskí vodiči budú za spôsobenie škody niesť zodpovednosť. Postup však závisí od toho, či má ukrajinský vodič uzavreté povinné zmluvné poistenie alebo nie.

vodicak Čítajte viac Pozor: Ružové 'vodičáky' končia! Je ich 380 tisíc

„Ak ukrajinské vozidlo má platné povinné zmluvné poistenie aj na území SR, je potrebné si na stránke Slovenskej kancelárie poisťovateľov vyhľadať likvidačné číslo zástupcu predmetnej ukrajinskej poisťovne a ďalšie kroky riešiť už s týmto zástupcom, ktorým je niektorá zo slovenských poisťovní alebo iný subjekt so sídlom v SR,“ vysvetľuje Ľubomír Hrehovčík zo spoločnosti B&H Insurance. Ak sa stane, že ukrajinské vozidlo nemá platné poistenie pre územie Slovenska, platí aj naďalej, že poškodeného odškodní Slovenská kancelária poisťovateľov. Peniaze získa z jej garančného fondu, pretože nehoda sa stala na území Slovenskej republiky. „V takomto prípade je potrebné obrátiť sa priamo na Slovenskú kanceláriu poisťovateľov,“ uzatvára Hrehovčík.

autoškola, doprava, auto Čítajte viac Pozor! Toto sú 3 zásadné zmeny pri získaní 'vodičáku', platiť začnú od januára

Doteraz zaplatila SKP za ukrajinských motoristov poškodeným pri dopravných nehodách škody vo výške 85 000 eur. Stále však eviduje 85 škôd, kde sú nároky vo výške 170 000 eur otvorené. Tieto bude SKP postupne vyplácať poškodeným. SKP tiež odporúča ukrajinským motoristom, aby poistenie zodpovednosti uzatvorili on-line u niektorej z ukrajinských poisťovní, ktorá im vystaví zelenú kartu v PDF formáte. Takéto poistenie bude platné na území všetkých členských štátov Európskej únie, čím sa ukrajinskí vodiči vyhnú nepríjemnostiam a ochránia pred rizikom aj vodičov z iných krajín. Druhou možnosťou je uzatvoriť povinné zmluvné poistenie s niektorou zo slovenských poisťovní. To si ale vyžaduje prihlásiť vozidlo na slovenské evidenčné číslo. S ukrajinskou „ŠPZ“ to legislatíva neumožňuje.

ferrari Čítajte viac Špeciálny vodičák pre majiteľov superšportov? To vôbec nie je zlý nápad!

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie #dopravná nehoda #povinné zmluvné poistenie
Články podľa značiek