Diaľnica D1 bude na Ukrajinu pokračovať cez Vyšné Nemecké

Ukrajinci prisľúbili, že do konca roka by mal byť hraničný priechod Užhorod – Vyšné Nemecké z ukrajinskej strany kompletne opravený.

25.10.2022 20:00
Vyšné Nemecké Foto:
Na snímke hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom.
debata (9)

Opakovane odsúvané dobudovanie diaľnice D1 Bidovce – Vyšné Nemecké by sa mohlo v zozname priorít ministerstva dopravy posunúť na tie najvyššie priečky. V máji to na sociálnej sieti naznačil naznačil aj minister dopravy Andrej Doležal.

Dôvod je úplne logický – po ukončení vojny na Ukrajine bude nasledovať obnova vojnou zničenej krajiny, kam sa budú prepravovať milióny ton nákladu. A na to je dôležitá dobrá cestná infraštruktúra, preto je potrebné diaľnicu D1 „potiahnuť“ až na hranice s Ukrajinou. To by mohlo výrazne zvýšiť šance slovenských podnikov podieľať sa na revitalizácii vojnou zničených území.

Z tohto hľadiska by sa stalo diaľničné prepojenie strategických a je veľmi pravdepodobné, že by mohlo byť do veľkej miery financované aj zo zdrojov Európskej Únie. Zatiaľ však dostavba diaľnice, rozdelená na viacero úsekov v celkovej dĺžke okolo 70 kilometrov nebola medzi prioritnými projektami v rámci výstavby cestnej a diaľničnej infraštruktúry na Slovensku do roku 2030. Vyzerá to však tak, že sa ľady aspoń čiastočne pohli.

SR Michalovce MDV NDS diaľnica výstavba TK KEX Čítajte viac Výstavba diaľnice na Zemplín má vojenský význam, konštatuje tajomník rezortu dopravy

Ukrajinská strana totiž potvrdila ako bod napojenia plánovanej diaľnice D1 v úseku od Bidoviec k ukrajinskej hranici hraničný priechod Vyšné Nemecké – Užhorod. „Aby sa mohla ukončiť multimodálna štúdia, ktorá sa pripravuje pre tento úsek diaľnice, je veľmi dôležité, aby ukrajinská strana konkrétne písomne menovala body napojenia. Aj dnes bolo potvrdené, že týmto bodom bude hraničný priechod Užhorod – Vyšné Nemecké,“ povedal poradca predsedu vlády SR pre cezhraničnú spoluprácu Eduard Buraš.

Nárast nákladnej dopravy na hraniciach spôsobuje komplikácie v dĺžke čakacích dôb. „Je to spôsobené jednak tým, že ukrajinská strana nemá dokončený hraničný priechod pre osobnú dopravu, ktorý sa dlhodobo opravuje. Dnes nám však potvrdili, že získali finančné prostriedky pre technickú pomoc vo výške 1,2 milióna eur. Prisľúbili pritom, že do konca roka by mal byť hraničný priechod Užhorod – Vyšné Nemecké z ukrajinskej strany dokončený (zo slovenskej bol zrekonštruovaný koncom roku 2015, pozn. redakcie), čo by odľahčilo nákladnú dopravu,“ povedal Buraš.

krizovatka D1/D4 Čítajte viac Konečne! Práce na križovatke D1/D4 môžu začať, postavia ju Poliaci

Prezident finančnej správy (FS) Jiří Žežulka konštatoval, že nejde len o otázku kapacít hraničného priechodu, ale aj o dobudovanie infraštruktúry, čo si obe strany uvedomujú. „Môžeme vybudovať krásny hraničný priechod pre 300 kamiónov denne, ale ak nebude naň nadväzovať infraštruktúra, potom problém len presunieme na priľahlé cesty a do miestnych obcí, a to určite nie je riešenie, ktoré by sme preferovali,“ uviedol. Priechod Vyšné Nemecké podľa neho aktuálne zvláda spracovať 120 kamiónov za 24 hodín, čo bola nedostatočná kapacita už pred vojnou na Ukrajine.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnica D1 #diaľnica na Ukrajinu #predĺženie diaľnice #Bidovce – Vyšné Nemecké
Články podľa značiek