Hyundai navrhol mesto budúcnosti. Vyrieši problém autopilotov

Prečo by automobilka navrhovala dokonalé mesto? Je to jednoduchšie, ako navrhnúť dokonalého autopilota.

07.11.2022 16:00
debata
Hypermesto budúcnosti bude mať podľa Hyundaia... Foto: Hyundai
Hyundai Smart City Hypermesto budúcnosti bude mať podľa Hyundaia tvar šesťuholníka. Doprava má byť situovaná pod zemou. Hypercentrum by bolo určené len chodcom a autonómnej verejnej doprave.

Automobilky sa domnievali, že autá s autonómnym riadením dnes už budú bežnou súčasťou dopravy. Ako však vieme, dokonalý autopilot je stále hudbou vzdialenej budúcnosti. Technologické spoločnosti a výrobcovia áut doň investujú miliardy eur, ale ešte nevideli jediné euro na strane zisku. Jednoducho, vyvinúť auto s autonómnym riadením, ktoré by bolo vhodné do dnešných miest, je zatiaľ nad ich sily. Oveľa jednoduchšie sa zdá postaviť mesto, ktoré by bolo vhodné pre samoriadiace autá. A presne také teraz navrhol Hyundai. Hovorí mu Smart City.

Autonómne riadenie Čítajte viac 'Autonómna bublina' spľasla. Investori prichádzajú o miliardy

Virtuálny urbanistický projekt má podobu mesta v tvare šesťuholníka. Kým obytná zóna by sa nachádzala na jeho okraji, stred by bol venovaný relaxu – parkom a vodným plochám. Hyundai tvrdí, že takéto usporiadanie by túto zónu chránilo pred výkyvmi teplôt. Hyundai počíta s ústredným hypercentrom, centrom mesta a podcentrum. A doprava? Tá by bola situovaná pod zemou, a, samozrejme, založená na autonómnych dopravných prostriedkoch. Tie by mohli byť väčšie a komfortnejšie ako tie súčasné. Slúžili by na prepravu ľudí aj tovaru. Hyundai dokonca počíta s doručovaním zásielok pomocou robotov a dronov až na adresu.

Takéto mesto sa môže pokojne rozrastať. A bez... Foto: Hyundai
Hyundai Smart City Takéto mesto sa môže pokojne rozrastať. A bez problémov s dopravou.

„Mestá sú veľmi komplexné organizmy a je ťažké naprojektovať dokonalé mesto. Tieto cvičenia nás ale môžu posunúť vpred. Zaviazali sme sa navrhnúť inteligentné systémy do miest, ktoré sú založené na poznaní toho, ako mestá fungujú. Budeme v tom pokračovať a pri viacerých riešeniach sa opierať o inteligentnú mobilitu,“ povedal Youngcho Chi, šéf pre inovácie skupiny Hyundai. Smart riešenia v doprave budú v budúcnosti obrovskou príležitosťou pre automobilových výrobcov, výrobcov alternatívnych dopravných prostriedkov a dopravných systémov. OSN uvádza, že v mestách dnes žije 68 % celosvetovej populácie a tento podiel má rásť.

Hyundai Smart City
Hyundai Smart City
+5Hyundai Smart City

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #Smart City
Články podľa značiek