‘Zakliatu‘ diaľnicu D1 s tunelom Višňové vraj dokončia o dva roky

Informácie o predĺžení dokončenia tejto diaľničnej stavby až do konca roka 2025 označil minister dopravy za nepravdivé.

11.11.2022 20:00
debata (15)
Úsek diaľnice D1 Lietavská Lúčka - Dubná Skala... Foto: NDS
Tunel Višňové Úsek diaľnice D1 Lietavská Lúčka - Dubná Skala s tunelom Višňové mal byť hotový už v roku 2019.

Diaľnica D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala s tunelom Višňové by mala byť hotová do konca roka 2024. Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (Sme rodina) zároveň dementoval medializované informácie, že by termín dokončenia tejto diaľničnej stavby mali predĺžiť až do záveru roka 2025. „Zhotoviteľ požiadal v jednej časti o predĺženie stavebného povolenia do konca roka 2025. To neznamená, že sa automaticky predlžuje aj lehota výstavby. Podľa informácie zhotoviteľa Višňové by malo byť hotové do konca roka 2024,“ povedal v piatok Doležal v relácii Rádia Expres. Ak bude podľa ministra dopravy načas a kvalitne vysúťažená aj technológia pre tunel Višňové, očakáva, že termín dokončenia diaľnice o dva roky bude už dodržaný.

SR tunel Čebrať razenie začatie prác ZAX Čítajte viac Po problémoch nabrala práca spád. Tunel Čebrať bude prerazený ešte tento rok!

Rezortný šéf zároveň očakáva dokončenie liptovského úseku D1 Hubová – Ivachnová s tunelom Čebrať pri Ružomberku v druhej polovici roka 2024. „V tuneli sa pracuje. Uvidíme, či to bude dokončenie celej stavby, alebo sprejazdnenie stavby. To motoristov zaujíma najviac. Za istých okolností vieme urýchliť stavbu aj tým, že ju sprejazdníme skôr, ale reálne si myslím, že to aj tak bude druhá polovica 2024,“ poznamenal Doležal. Jednu z rúr tunela Čebrať podľa neho slávnostne prerazia v utorok 15. novembra, hoci technicky ju už prerazili. „Višňové aj Ružomberok sa stavajú, to je to najpodstatnejšie,“ podotkol minister.

Úsek D1 Lietavská Lúčka - Dubná Skala s tunelom... Foto: NDS
Mapa D1 Lietavska Lucka Dubna Skala 1 Úsek D1 Lietavská Lúčka - Dubná Skala s tunelom Višňové.

Výstavba oboch problematických tunelových úsekov D1 mešká niekoľko rokov. Diaľnica Hubová – Ivachnová mala byť dokončená ešte v roku 2017 a Lietavská Lúčka – Dubná Skala v roku 2019. V prvom prípade stavbu predĺžila pre zosuv nevyhnutná zmena a predĺženie trasy úseku takmer na 15 kilometrov, z toho tunel Čebrať 3,6 kilometra. Dôvodom meškania v druhom prípade bolo pozastavenie prác pre odchod predošlého zhotoviteľa zo stavby a výber nového zhotoviteľa, ktorý má úsek s tunelom Višňové dokončiť. Musí pritom opravovať nedostatky po svojom predchodcovi.

tunel udrzba Čítajte viac Začínajú sa veľké opravy tunelov. Budú sa týkať až jedenástich

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #výstavba diaľnic #Doležal #Vyšňové #Čebraď
Články podľa značiek