Opilci za volantom. V Poľsku pre nich zavádzajú brutálne tresty

Ak má vodič v krvi viac ako 1,5 promile alkoholu, tak v Poľsku príde o auto automaticky a hneď po prvom priestupku. Ak auto nie je jeho, zaplatí pokutu vo výške jeho ceny.

09.12.2022 14:00
  policia polska Foto:
Poľská polícia bude k opilcom za volantom nekompromisná.
debata

Nedávno sme písali o tom, že v Rakúsku vám budú môcť za alkohol za volantom vo výnimočnom prípade zhabať auto. V Poľsku budú k opilcom za volantom ešte prísnejší. Ak bude mať vodič v krvi minimálne 1,5 promile alkoholu, príde o auto automaticky, bez výnimky vo všetkých prípadoch – a to aj vtedy, ak nafúkal pri bežnej kontrole a nespôsobil žiadnu nehodu.

Novelu Trestného zákona, ktorá zavádza aj ďalšie dramatické sankcie už, aj napriek odporu časti odborníkov, podpísal poľský prezident Andrzej Duda. Nové sankcie vstúpia do platnosti o rok.

Rakúska polícia Čítajte viac Prekročili ste rýchlosť? V Rakúsku vám budú môcť zabaviť auto

Relatívne „dobre“ obídu vodiči, ktorí nespôsobili žiadnu nehodu a pri skúške budú mať v krvi od 0,2 do 0,5 promile alkoholu. V tom prípade dostanú pokutu vo výške 2 500 zlotých, teda vyše 530 eur. Ak počas dvoch rokov spáchajú rovnaký priestupok opätovne, pokuta bude dvojnásobná (vyše 1 000 eur).

Ak vodič, ktorý mal v krvi viac ako 0,5 promile alkoholu je vinníkom nehody, tak o auto príde tiež. Pokiaľ vodič nebol vlastníkom auta, zaplatí pokutu vo výške jeho ceny a ak na pokutu nemá, exekútor mu zabaví iný majetok v zodpovedajúcej hodnote.

A čo je „zodpovedajúca hodnota“? Pri jej určení nebude nikto zdĺhavo posudzovať cenu vinníkovho auta. Tá bude stanovená administratívne, vo výške jeho priemernej trhovej ceny. Individuálny stav konkrétneho auta bude irelevantný.

V súčasnosti možno v Poľsku v niektorých prípadoch za vedenie motorového vozidla v stave opitosti uložiť miesto odňatia slobody ako alternatívny menej prísny trest pokutu. Po zmenách bude v prípadoch, ktoré mohli byť doteraz takto posudzované, alternatíva vylúčená, vodič pôjde do väzenia automaticky.

Za spôsobenie ťažkej nehody v opitosti dnes hrozí v Poľsku trest odňatia slobody na 2 až 12 rokov. Po nadobudnutí účinnosti nových predpisov budú hroziť páchateľovi za spôsobenie ťažkej ujmy na zdraví minimálne 3 roky a za spôsobenie smrti minimálne 5 rokov.

Polícia v Českej republike Čítajte viac Pozor! Česi plánujú brutálne zvýšenie pokút. Až 5-násobné!

Zvýši sa aj maximálny trest, ktorý možno uložiť za spôsobenie vážnej nehody. Za spôsobenie ťažkého ublíženia na zdraví alebo smrti môže byť podnapitý páchateľ nehody odsúdený na 16 rokov väzenia. Momentálne je to 12 rokov.

Vodiči, ktorí sa budú brániť tvrdením, že si v strese po nehode „dali pohárik“ ešte pred príchodom polície a dychovou skúškou, vypočutí nebudú. Polícia sa takýmito tvrdeniami totiž nebude vôbec zaoberať, situácia bude automaticky posúdená tak, ako by si sadli za volant opití.

Nové predpisy zavádzajú aj sankcie pre profesionálnych vodičov, ktorí si po požití alkoholu sadnú za volant napríklad nákladného auta alebo iného auta ich zamestnávateľa. V ich prípade nedôjde k zhabaniu auta a prepadnutiu jeho ekvivalentu. Bude im uložená pokuta vo výške minimálne 5 000 zlotých, čo je v prepočte vyše tisíc eur a samozrejme sa na nich budú vzťahovať aj tresty odňatia slobody v rovnakom rozpätí, ako pri bežných vodičoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #sankcie #alkohol za volantom #pokuty za dopravné priestupky #pokuty v Poľsku #konfiškácia auta
Články podľa značiek