V Nemecku sa objavila nová dopravná značka. Tušíte, čo znamená?

Svet dopravných značiek sa príliš často nemení. No tiež nesmie ignorovať vývoj. Nová značka súvisí presne s tým, i keď pôsobí trochu psychedelicky.

14.12.2022 18:00
debata (4)
Nová čiernobiela značka pripomína skôr akýsi... Foto: dpa
Nemecko - značka pre autonómne autá Nová čiernobiela značka pripomína skôr akýsi nivelačný bod, než klasické dopravné značky. A v podstate to tak aj je.

Nová dopravná značka, ktorú je možné vidieť na diaľnici medzi Mníchovom a Ingolstadtom, je naozaj zvláštna. Je kruhová, čiernobiela, neobsahuje žiaden piktogram, obrázok ani číslovku, ktorá by naznačovala jej funkciu. Jednoducho, nepripomína žiadnu z bežných dopravných značiek. A je to tiež prvá dopravná značka, ktorá vlastne ani nie je určená vodičom, chodcom a iným účastníkom cestnej premávky. Ide o orientačný bod pre umelú inteligenciu, presnejšie pre autonómne autá.

Autám s autopilotom má pomôcť zamerať svoju polohu s presnosťou na centimeter. Palubný systém sa vďaka nej totiž dokáže synchronizovať a spresniť. Prvé takéto značky sa objavili už v roku 2015 a 2016 na mieste, kde sa križujú diaľnice A9 a A93. Práve tu automobilky testovali autonómne autá. Značky boli od seba vzdialené vždy 2,5 kilometra. A keďže čoskoro bude možné využívať autonómne riadenie na diaľniciach, podobných značiek začne pribúdať. Najprv na spomínanej diaľnici A9. Závisí to ale aj od legislatívy.

cyklista galanta Čítajte viac VIDEO: Na kruhovom objazde zvláštne predbehol autom cyklistu

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #autonómne riadenie #autonómne autá #dopravné značky #dopravná značky
Články podľa značiek