SkyToll teoreticky môže mýto prevádzkovať až do roku 2027

Dodatok k zmluve medzi NDS a spoločnosťou SkyToll umožňuje opakovane predlžovať poskytovanie služby o dvanásť mesiacov až do konca roka 2027.

14.12.2022 20:00
Sky Toll, CzechToll Foto:
SkyToll bude na Slovensku vyberať mýto aj ďalej.
debata (3)

Mnohí nie sú nadšení z toho, že prevádzkovateľom mýtneho systému bude v najbližšom roku spoločnosť SkyToll, ktorá sa na ňom v minulých rokoch „nabalila“ stámiliónovými sumami. V budúcom roku má Národná diaľničná spoločnosť zaplatiť za ročné predĺženie výberu mýta po úprave ceny vyše 63 miliónov eur bez DPH. Navyše zmluva umožňuje opakované predlžovanie kontraktu o dvanásť mesiacov až do roku 2027.

NDS má uhradiť za ročné predĺženie výberu mýta v roku 2023, po úprave cenovej ponuky základnej ročnej ceny služby, 63,2 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. V prípade predlžovania súčasného výberu mýta by mala v rokoch 2024 až 2027 zaplatiť ročne po 67,4 milióna eur. Za päť rokov by to bolo spolu 332,7 milióna eur bez DPH. Vyplýva to z dodatku o zabezpečení súčinnosti pri ukončovaní služby výberu mýta.

Sky Toll, CzechToll Čítajte viac Súčasný mýtny systém bude na Slovensku fungovať až do konca roku 2023

Znížená ročná cena za poskytovanie výberu mýta v cenovej úrovni roka 2022 zahŕňa uzatvorené dodatky, valorizáciu, ako aj zľavy poskytovateľa služby vo výške 39 % na rok 2023 a 35 % na roky 2024 až 2027. Pôvodná cenová ponuka základnej ročnej ceny služby, vrátane valorizácie, počas predĺženia podľa tohtoročnej cenovej úrovne bola 103,6 mil. eur bez DPH v každom z rokov 2023 až 2027.

Mimovládky: NDS nevyužila žiadnu možnosť, ako minimalizovať vplyv SkyTollu

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) nevyužila alebo nestihla žiaden z náhradných scenárov, ktorými by od januára 2023 minimalizovala SkyToll z výberu mýta. V tlačovej správa na to upozorňujú Slovensko.Digital a Nadácia Zastavme korupciu. Ako dodávajú, takmer pol roka je v omeškaní nový systém na výber mýtnych poplatkov, EETS alebo tzv. mýtny roaming sa tiež rozbieha neskoro a prevod doterajšieho mýta na štát odmietla.

„Pred rokom minister dopravy Andrej Doležal sľúbil, že SkyToll v slovenskom mýtnom biznise skončí. Namiesto toho aktuálne spolu s Národnou diaľničnou spoločnosťou predlžujú nevýhodnú zmluvu o ďalší rok. Dodatok o predĺžení ale zverejnia až po podpise. Máme tak opäť len sľub, že SkyToll dostane budúci rok najviac 63 miliónov eur, v ideálnom prípade okolo 50 miliónov eur," konštatujú.

Situácia z tohto roka a dodatkovanie na poslednú chvíľu sú podľa mimovládok do budúcnosti neakceptovateľné. Zároveň už v súčasnosti nevidia prekážky v tom, aby sa NDS otvorila verejnej diskusii a pravidelne prezentovala stratégiu a aktivity k zabezpečeniu efektívneho výberu mýta. Mimovládky zároveň prijali verejný prísľub ministra Doležala, že o pol roka sa stretnú na diskusii k predbežnému vyhodnoteniu predĺženia mýtnej zmluvy a efektívnosti výberu mýta.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #SkyToll #mýtny systém #výber mýta
Články podľa značiek