Na rýchlostnej ceste R4 pribudlo nové veľké odpočívadlo

Odpočívadlo je obojstranné. Obe jeho strany sú prepojené cestou, vedúcou ponad R4-ku.

19.12.2022 20:00
milhost Foto:
Po necelých dvoch rokoch je odpočívadlo na R4-ke pri hraniciach s Maďarskom hotové.
debata (1)

Prvýkrát sme o veľkom obojstrannom odpočívadle na rýchlostnej ceste R4 Košice – Milhosť v blízkosti hraníc s Maďarskom písali v júni 2021. Vtedy totiž zhotoviteľ odpočívadla, ktorým je spoločnosť Strabag, reálne začala s prípravnými prácami priamo na stavbe, ktorej cena je vyše 10 miliónov eur (s DPH). Okrem iného sme vtedy konštatovali, že „ak všetko pôjde dobre, odpočívadlo bude hotové koncom budúceho roku“.

A evidentne všetko dobre išlo, pretože máme koniec roku 2022 a Národná diaľničná spoločnosť (NDS) zverejnila informáciu, že toto odpočívadlo je skutočne dokončené. Nachádza sa pri vstupe na územie SR zo susedného Maďarska medzi 13 a 14 kilometrom. Súčasťou jeho pravej strany je 20 parkovacích miest pre kamióny, 6 pre autobusy či karavany a 34 pre osobné autá. Na ľavej strane je 41 miest pre kamióny, 6 pre autobusy a karavany a 30 pre osobné motorové vozidlá.

Celková dĺžka stavby je 1,1 kilometra a odpočívadlo tvorí viac než 35 000 štvorcových metrov spevnenej plochy. jeho súčasťou takmer 30 stavebných objektov a bude tam aj kamerový systém, ktorý zvýši bezpečnosť pre stojace nákladné autá aj z pohľadu ochrany prevážaného tovaru.

Odpocivadlo Valaliky Čítajte viac Na rýchlostnej ceste R2 rastie ďalšie veľké odpočívadlo

Okrem bežných funkcií odpočívadiel bude zohrávať aj veľmi významnú rolu pri kontrole kamiónov už v prihraničnej oblasti, čo pomôže predchádzať poškodeniu a nadmernému zaťaženiu slovenských ciest. Policajti odpočívadlo využívať na kontrolu ich stavu a hmotnosti, a to s možnosťou ich vrátenia na územie krajiny, z ktorej prišli.

Toto otočenie umožnia navrhnuté komunikácie napájajúce sa na existujúcu prístupovú cestu ponad cestu R4, ktoré vzájomne prepoja obe odpočívadlá. Za účelom váženia nákladných vozidiel sa na vstupe do Slovenska vybudovala dynamická nápravová váha a vážnica. Na výstupe zo Slovenska bude váženie a kontrola bŕzd nákladných vozidiel realizovaná prenosnými zariadeniami. Súčasťou systému váženia bude aj predselekčný systém, pozostávajúci z kamier osadených na oceľovom portáli nad jazdnými pruhmi v smere do Maďarskej republiky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #Národná diaľničná spoločnosť #rýchlostná cesta R4 #odpočívadlo Milhosť
Články podľa značiek