Nový úsek R2 je sprejazdnený, most pri Mýtnej nie. Nie je ešte stabilný

Dôvodom uzavretia mostu je sadanie jeho krajných opôr.

21.12.2022 20:00
SR R2 Mýtna Tomášovce Foto:
Novobudovaný úsek rýchlostnej komunikácie R2 zatiaľ funguje bez mostu pri Mýtnej.
debata (10)

Nový 13,5 kilometrový úsek rýchlostnej cesty R2 Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce je od pondelku (19. 12.) prejazdný. S jednou výnimkou. Most v obci Mýtna, ktorý je súčasťou novovybudovaného úseku, ostáva aj po sprejazdnení úseku uzavretý. Dôvodom je sadanie krajných opôr mostného objektu. Informovala o tom hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Eva Žgravčáková.

„Mostný objekt v križovatke Mýtna je založený na veľkopriemerových pilótach. Zaťažovacie skúšky pilót vyhoveli projektovanému zaťaženiu, no pri krajných oporách dochádza k hodnotám sadania, ktoré sa dostávali k limitom uvažovaným v návrhu mosta. Pre zabránenie ďalšieho možného sadania krajných opôr sa pristúpilo k vylepšeniu podložia pod pilótami technológiou tlakovej injektáže, ktorá v súčasnej dobe prebieha,“ priblížila Žgravčáková.

Podľa diaľničiarov bude celková doba injektáže závisieť od postupu prác, priebežných meraní na oporách aj meteorologických podmienok. NDS tiež uviedla, že okolité obce boli o stave informované prostredníctvom rozhodnutia o predčasnom užívaní.

Popis úseku

Trasa budúcej rýchlostnej cesty R2 je vedená údolím Krivánskeho potoka, v súbehu so železničnou traťou a cestou I/16, pričom obchádza samotnú obec Mýtna z juhozápadu. Rýchlostná cesta je vedená ponad oba dopravné koridory, následne trasa vchádza do katastra obce Divín.

Trasa pokračuje v úzkom páse na úpätí pahorkov Divínskeho hája, kde je jediné miesto s akceptovateľným dopadom na životné prostredie, dôsledkom čoho vznikla potreba na vybudovanie objektov vhodných pre migráciu zveri. Po opustení Divínskeho hája pokračuje trasa severovýchodne od obce Podrečany v súbehu s cestou I/16 až do konca úseku, kde sa pri Tomášovciach napojí na jestvujúcu cestu I/16. Úsek je dlhý 13,5 km a jeho súčasťou je 11 mostných objektov, 6 protihlukových stien a 8 zárubných či oporných múrov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #rýchlostná cesta R2 #Mýtna – Lovinobaňa #most pri Mýtnej
Články podľa značiek