Ministerstvo dopravy a výstavby SR mení názov, kompetencie a aj ľudí

Nový názov, platný od 1. januára 2023, bude skrátený na Ministerstvo dopravy Slovenskej republiky. Výstavba nevypadla len z názvu, ale čiastočne aj z kompetencií ministerstva.

02.01.2023 12:00
ministerstvo dopravy Foto:
Z názvu ministerstva vypadáva "doprava", menia sa aj jeho kompetencie.
debata (4)

Nezdá sa to, ale pre ministerstvo ide za niečo vyše 20 rokov už o šiestu zmenu názvu. V roku 1991 bolo zriadené ako Ministerstvo dopravy a spojov SR, v roku 1992 bolo premenované na Ministerstvo dopravy, spojov a verejných prác SR, v 1995 zmenilo názov na Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR, od roku 2010 pokračovalo s názvom Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR a doterajší názov, Ministerstvo dopravy a výstavby SR, malo od 1.1.2017.

Od 1. januára tohto roku to však už neplatí. Po novom je oficiálny názov tohto ministerstva Ministerstvo dopravy Slovenskej republiky. V tomto prípade však nejde len o kozmetickú zmenu, menia sa aj kompetencie a personálne obsadenie ministerstva. Od začiatku roka sa totiž kompetencie v oblasti územného plánovania, stavebného poriadku a vyvlastňovania presunú na novozriadený Úrad pre územné plánovanie a výstavbu Slovenskej republiky.

„Spolu s niektorými kompetenciami nás opúšťa aj časť zamestnancov, ktorí budú ďalej pokračovať v práci na novom úrade. Chcel by som sa im veľmi pekne poďakovať za ich prínos pre naše ministerstvo a želám im veľa úspechov v novej práci,“ doplnil minister dopravy Andrej Doležal.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo dopravy #andrej doležal #Úrad pre územné plánovanie a výstavbu
Články podľa značiek