Superdlhý tunel popod Karpaty je bližšie realizácii. Schválil ho envirorezort

Tunel pod Karpatmi by mal mať dĺžku takmer 12 kilometrov. Stavať by sa mal približne 6 až 7 rokov.

03.01.2023 18:00
04-zapadny-portal Foto:
Tunel - západný portál, Marianka.
debata (23)

Ministerstvo životného prostredia súhlasí s výstavbou tunela Karpaty v masíve Malých Karpát, ktorý má byť súčasťou obchvatu Bratislavy. Envirorezort vydal záverečné stanovisko v rámci procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA): „Na základe záverov komplexného posúdenia navrhovanej činnosti podľa zákona príslušný orgán súhlasí s realizáciou navrhovanej činnosti podľa realizačného variantu V3a, ktorý možno vyhodnotiť za najpriaznivejší v porovnaní s ostatnými navrhovanými variantmi, a to hlavne z hľadiska únosnosti jeho vplyvov na životné prostredie,“ konštatuje envirorezort.

Jeho kompletné stanovisko aj s detailnou špecifikáciou projektu si môžete stiahnuť na tomto odkaze.

zväčšiť Tunel - západný portál, Marianka. Foto: Bratislavský samosprávny kraj
d4-marianka-zapadny-portal Tunel - západný portál, Marianka.

Tunel s dĺžkou 11,76 kilometra by mali vybudovať na trase Rača – Záhorská Bystrica. Začiatok riešeného územia je severovýchodne od bratislavskej Rače. Vyústenie tunela sa plánuje severozápadne od obce Marianka. Ráta sa aj s mostom, cez ktorý bude diaľnica D4 prechádzať ponad štátnu cestu I/2.

Pri výrube tunela bude postupne horninový masív rozpojovaný rotačným pohybom frézovej (raziacej) hlavy, ktorá je vybavená reznými a valivými dlátami, rozpojená hornina bude padať na hlavu raziaceho stroja, odkiaľ bude rôznymi dopravníkmi transportovaná von z tunela. Priemerná dĺžka doby razenia tunelových rúr bude 22 mesiacov, tzn. celková dĺžka výstavby sa predpokladá na 5,6 roka.

zväčšiť Obchvat Bratislavy aj s predpokladanou trasou... Foto: Bratislavský samosprávny kraj
obchvat-bratislavy-mapa-1024x768-1 Obchvat Bratislavy aj s predpokladanou trasou tunelu.

Úsek diaľnice má končiť v mimoúrovňovej križovatke Záhorská Bystrica, kde sa má napojiť na úsek Stupava Juh a križovatku diaľnic D4 a D2. Navrhovaný variant projektu má spĺňať pôvodné zameranie trasovania diaľnice D4 ako veľkého diaľničného okruhu okolo miest Viedeň a Bratislava, ktorý by mal zásadný dopravný význam.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #obchvat Bratislavy #BSK #výstavba tunela #tunel popod Karpaty
Články podľa značiek