Konečne! Prvú etapu severného obchvatu Prešova by mohli odovzdať v lete

Severný obchvat Prešova sa dokončuje bez problémov. Podľa NDS je horšia situácia D1 Lietavská Lúčka - Dubná Skala a Hubová - Ivachnová.

10.01.2023 20:00
SR Veľký Šariš doprava R4 Prešov obchvat POX Foto:
Na leteckej snímke z 20. októbra 2022 rozostavaný severný obchvat Prešova, vpravo hore koniec cesty R4 v súčasnej etape výstavby a vľavo dole okrajová časť mesta Veľký Šariš.
debata (1)

Už na jeseň v minulom roku sme písali, že prvá etapa severného obchvatu Prešova by mala byť hotová v júli 2023. Výstavba na rýchlostnej ceste R4 pokračuje podľa harmonogramu. V prípade, že sa na stavbe nevyskytnú neočakávané okolnosti, termín odovzdania do užívania je stanovený na 31. júla 2023.

Stavba roka?

A vyzerá to tak, že tento termín sa podarí dodržať. Rýchlostná cesta R4 Prešov – severný obchvat – prvá etapa sa podľa šéfa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Vladimíra Jacka môže tento rok po dokončení stať stavbou roka. Uviedol to v bilančnom rozhovore na sociálnej sieti.

Prvý úsek severného obchvatu Prešova je procesne, funkčne a systémovo nastavený tak, že aj keď sú tam problémy, tie sa riešia a nie sú zásadného charakteru. Jacko je preto presvedčený, že stavbu odovzdajú verejnosti do užívania v lete. Ide podľa neho o stavbu, ktorá celoslovensky najviac napreduje.

Komplikovanejšie úseky

Naopak, najťažšie je to podľa šéfa NDS so stavebnými prácami na úseku diaľnice D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala, vrátane tunela Višňové. Ak sa dokončí, bude zatiaľ najdlhším tunelom v Slovenskej republike v dĺžke 7,5 kilometra. Nový zhotoviteľ postupuje podľa Jacka naozaj štandardne, ako na stavbe má fungovať stavebná spoločnosť. „Ale vychádzajú nové veci od nového zhotoviteľa, ktoré musíme ad hoc a urgentne riešiť,“ doplnil.

zväčšiť Rýchlostná cesta R4, Rýchlostná cesta R4,... Foto: NDS
Rýchlostná cesta R4, severný obchvat Prešova Rýchlostná cesta R4, Rýchlostná cesta R4, severný obchvat Prešova.

Medzi najťažšie patrí podľa šéfa diaľničiarov aj stavba obchvatu Ružomberka v úseku Hubová – Ivachnová, vrátane tunela Čebrať. NDS ju vysúťažila ešte v roku 2013. „Netrvá to preto tak dlho, že si to Národná diaľničná spoločnosť nevedela zariadiť, ale určitými obštrukciami alebo neštandardnými krokmi bývalého zhotoviteľa a potom vysúťaženie nového zhotoviteľa, proste sa stavba natiahla,“ priblížil Jacko.

Pri hodnotení stavebných prác na rozostavaných investičných projektoch NDS konštatoval, že niekedy sa cíti ako štatutár právno – advokátskej spoločnosti. „Žiaľbohu musíme aj tieto veci robiť, lebo všetko je to v zmluve, všetko je to v nejakých dohodách,“ dodal šéf diaľničiarov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #Hubová - Ivachnová #Obchvat Prešova #Lietavská Lúčka - Dubná Skala
Články podľa značiek