Tak predsa: Po mnohých odkladoch otvorili most v Hlohovci

Most v Hlohovci môžu autá opäť využívať, jeho rekonštrukcia už bude pokračovať bez dopravných obmedzení.

09.01.2023 18:15
hlohovec Foto:
Po dvoch odkladoch bol hlohovecký most v pondelok 9. januára podvečer konečne sprejazdnený.
debata (3)

Na prelome rokov sme písali o tom, ako zvláštne – opakovane a na poslednú chvíľu – je odďaľované sprejazdnenie dôležitého mostu v Hlohovci. Oprava tohto kľúčového mostu cez rieku Váh v Hlohovci (most číslo 513–006 na ceste II/513) začala ešte minulý rok, konkrétne 9. februára a je naplánovaná na 18 mesiacov, takže má oficiálne skončiť až v lete tohto roku.

VIDEO: Hlohovčania oslavujú. Po rekonštrukcii otvorili most cez Váh.

Video

Keďže dlhodobá uzávera mostu spôsobuje mestu a aj tranzitujúcej doprave vážne dopravné komplikácie, zhotoviteľ prisľúbil, že autá sa na most budú môcť vrátiť najneskôr koncom novembra. Zostalo však len pri sľuboch. Vzhľadom na vplyv počasia a nutnosť dodržania technologických postupov bol termín sprejazdnenia mosta krátko pred jeho realizáciou odsunutý a pre autá bol stanovený na 23. decembra 2022. Ale ani tento termín nebol dodržaný a oznámenie o tom opäť prišlo na poslednú chvíľu, len deň pred jeho plánovaným sprejazdnením.

Dnes (v pondelok 9. januára) sa rozhodovalo o tom, ako to bude ďalej s mostom vyzerať. A máme dobré správy. trnavský samosprávny kraj na svojom webe slovami župana Jozefa Viskupiča informoval, že: „Na najdlhší most vo vlastníctve trnavskej župy sa už dnes, v pondelok 9. januára o 18. hodine, vrátia vozidlá. Rozhodol o tom okresný úrad na základe výsledkov skúšky zaťažiteľnosti mosta, ktorá dopadla veľmi dobre. … Tým sa končí obdobie dočasných obmedzení, ktoré znižovali komfort obyvateľov Hlohovca a jeho okolia Rekonštrukcia mosta bude pokračovať bez ďalších výrazných dopravných obmedzení.“

Arriva Čítajte viac Dôležitá zmena: Trnavský kraj zavedie tarifné pásma a predplatné lístky

Most bol uvedený do predčasného užívania na základe záverov rokovania kompetentných orgánov v pondelok 9. januára 2023, počas ktorého boli zohľadnené najmä výsledky skúšky zaťažiteľnosti mosta. Režim premávky je upravený dopravným značením. Chodci môžu po moste naďalej prechádzať po chodníku.

Od utorka 10. januára 2023 sa na most vrátia aj prímestské autobusy. Aktuálne cestovné poriadky sú k dispozícii na webovej stránke dopravcu Arriva Trnava. Posilnené vlakové spojenie Hlohovca s Leopoldovom budú fungovať do nedele 15. januára 2023. Následne budú vlaky na tejto trase premávať v štandardnom režime podľa platného grafikonu.

Rekonštrukcia mosta plynulo pokračuje aj v novom roku, avšak si už nevyžiada dopravné obmedzenia. Budú dobudované cyklotrasy po oboch stranách mosta, ako aj druhý z chodníkov. Ďalšie práce sa budú týkať spodnej stavby a okolia mosta.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Trnavský samosprávny kraj #oprava mostu #most v Hlohovci
Články podľa značiek