Diaľnica z Bratislavy do Košíc? Nemusí byť hotová ani v roku 2030

Historicky najstaršou chybou pri plánovaní diaľnice D1 bolo podľa štátneho tajomníka ministerstva dopravy Jaroslava Kmeťa odmietnutie jej trasovania cez juh.

11.01.2023 18:00
D1 Lietavská Lúčka - Dubná Skala Foto:
Úsek D1 Lietavská Lúčka - Dubná Skala (na obrázku) bude, aj keď nie vinou súčasného staviteľa, meškať. Kedy sa začne stavať úsek Turany – Hubová nikto netuší.
debata (64)

„Diaľnica do Košíc bude do roku 2010!“ Túto legendárnu vetu vyslovil Robert Fico pred vyše 15 rokmi. Už vtedy bolo jasné, že je to úplný nezmysel, čo sa aj potvrdilo. Máme tu rok 2023 a o tom, kedy bude 50 rokov rozostavaná diaľnica medzi Košicami a Bratislavou hotová, vraj nemá zmysel špekulovať. Aspoň podľa štátneho tajomníka Ministerstva dopravy SR Jaroslava Kmeťa (nom. Sme rodina).

To, či bude diaľničné prepojenie medzi Bratislavou a Košicami po D1 dokončená aspoň do roku 2030, alebo až neskôr, závisí od ďalšej prípravy výstavby úseku Turany – Hubová. Ten sa mal, aspoň podľa vtedajšieho ministra dopravy Árpáda Érseka začať stavať v roku 2021. V roku 2018 pre TV Pravda potvrdil, že podľa neho by mohla byť diaľnica medzi Košicami a Bratislavou hotová v roku 2026.

Dva približne deväť rokov rozostavané a výrazne meškajúce úseky D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala s tunelom Višňové a Hubová – Ivachnová s tunelom Čebrať by mali byť dokončené najskôr v druhom polroku 2024. V prípade najmä prvej stavby to môže byť aj neskôr pre zdržanie v súvisiacom tendri na dodanie technológie tunela a informačného systému diaľnice, kde ešte nepredkladali ponuky a zákazka je plánovaná na dva roky.

Vyšné Nemecké Čítajte viac Diaľnica D1 bude na Ukrajinu pokračovať cez Vyšné Nemecké

Aktuálne máme začiatok roku 2023 a aká je realita? „Úsek diaľnice D1 Turany – Hubová sa určite nezačne stavať v roku 2023. Presné termíny, kedy by sa tak mohlo udiať, závisia od toho, ako budú napredovať jednotlivé procesy a samotné verejné obstarávanie na zhotoviteľa,“ uviedol koncom minulého roku dočasne poverený minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Ten už aspoň férovo odmietol špekulovať o termíne dokončenia tejto diaľnice.

V čom spočívajú rôzne problémy rozostavanej diaľnice upresnil v rozhovore pre agentúru SITA a jej portál Doprava už spomínaný Jaroslav Kmeť. „Chybou bolo samotné trasovanie diaľnic, o ktorom sa rozhodlo pred vyše polstoročím. Ak by išlo napríklad juhom, kde nie sú také náročné prírodné podmienky, možno by už stavba dávno existovala,“ uviedol k dôvodom nedokončenia D1. Teraz je podľa neho zbytočné uvažovať, čo by bolo keby alebo hľadať vinníka. „Našou úlohou je pracovať na tom, aby sme čo najskôr rozostavané úseky dokončili a rozostavali aj ten posledný chýbajúci, teda Turany – Hubová. A najmä nedávať sľuby, ktoré sa nedajú splniť,“ zdôraznil.

Pripravovaný úsek Turany – Hubová zostáva jediný stále nevysúťažený a nerozostavaný na diaľnici medzi Bratislavou a Košicami. Kedy začne verejné obstarávanie na zhotoviteľa a v závislosti od jeho priebehu aj samotná výstavba, ktorá by mohla trvať päť rokov a stáť predbežne miliardu eur, zatiaľ nie je známe. „Momentálne prebieha tzv. vodná EIA, teda posudzovanie vplyvov na životné prostredie. Na základe neho sa určí, či navrhovaná stavba vo variante s tunelmi Korbeľka a Havran spĺňa podmienky podľa vodného zákona,“ spresnil Kmeť. Podľa neho po vydaní tohto rozhodnutia bude proces prípravy pokračovať žiadosťou o vydanie územného rozhodnutia.

Diaľnica Čítajte viac Úsek D1 Turany – Hubová sa v roku 2023 stavať nezačne

„Ďalšie termíny závisia od ukončenia procesu územného konania a následne od zabezpečenia financií či už na majetkoprávne vysporiadanie a potom aj samotnú stavbu. Všetko závisí od toho, ako budú napredovať jednotlivé procesy a potom aj samotné verejné obstarávanie na zhotoviteľa,“ upozornil Kmeť a dodal, že tu doslova platí takzvaný domino efekt, kde jeden proces závisí od druhého. „S istotou viem povedať, že v roku 2023 sa stavať nezačne,“ uzavrel štátny tajomník a potvrdil tak slová ministra Doležala.

Diaľnica D1 má po spojení Košíc s Bratislavou pokračovať od Košíc k hraniciam s Ukrajinou. Jej podobu určí aktuálne pripravovaná štúdia realizovateľnosti. Výstavba tejto trasy vzhľadom na dĺžku prípravy by sa mohla začať najskôr po roku 2030.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Turany – Hubová #andrej doležal #Jaroslav Kmeť #Lietavská Lúčka – Dubná Skala #diaľnica Bratislava - Košice
Články podľa značiek