NDS: Pripravujeme rozsiahle opravy mostov. Najväčšia čaká zvolenský

V roku 2023 plánuje NDS opraviť takmer desiatku mostov, opravy budú stáť spolu vyše 20 miliónov eur.

13.01.2023 20:00
most v Lamači Foto:
Ilustračné foto - minuloročná oprava mostu v bratislavskom Lamači.
debata

Národná diaľničná spoločnosť v úvode roka 2023 vyhlási postupne verejné obstarávania na opravu mostov naprieč celým Slovenskom, informácie zvereknila na svojom webe a sociálnych sieťach. Všetky verejné obstarávania na opravu mostov sú nastavené na multikriteriálne hodnotenie, najdôležitejšími kritériami sú samozrejme cena a čas.

Najrozsiahlejšou opravou prejde most na ceste I/16 vo Zvolene pri Pustom Hrade s dĺžkou 719 metrov. Na ten práve v týchto dňoch zverejnila NDS verejné obstarávanie Odhadovaná cena opravy sa blíži štyrom miliónom eur. Je hlavným kritériom výberu, má váhu 60 %, čas zhotovenia, ktorý by nemal byť dlhší ako 7 mesiacov je druhým najdôležitejším kritériom, má váhu 30 percent.

Rekonštrukcia bude spojená aj s uzávierkami. Práce sa budú realizovať za čiastočnej uzávierky po poloviciach v jednom jazdnom pruhu v úseku mosta, vyznačené budú dočasným dopravným značením. NDS pri tomto dôležitom moste požaduje, aby zhotoviteľ zabezpečil vykonávanie prác 7 dní v týždni (aj počas víkendov a štátnych sviatkov) 24 hodín denne. Kto bude most opravovať sa dozvieme približne o mesiac, konkrétne 8. februára.

Medzi najvýznamnejšie pripravované rekonštrukcie patrí aj oprava estakády na Záhorí pri Sekuliach na diaľnici D2. Opravovať sa bude aj most v mimoúrovňovej križovatke D1 a R1 pri Trnave a most na liptovskej D1 pri Východnej. Oprava mostov bude spočívať prevažne vo výmene mostného zvršku. Počas nej sa obnoví vozovka, vymenia sa mostné závery, opravia sa rímsy, zvodidlá, zábradlia a takisto aj odvodňovací systém. Opravou zároveň dochádza k sanácii podhľadov nosnej konštrukcie a spodnej stavby. Pri niektorých z mostov sa budú meniť aj ložiská.

Tieto mosty bude NDS v roku 2023 opravovať:

✅ most na D1 nad cestou III/2325 pri obci Vlachy na Liptove

✅ most na D1 nad cestou III/2340 do Liptovského Jána

✅ most na R1 nad cestou III/2461 pri Hronskej Breznici v okrese Zvolen

✅ most nad cestou R1A na ceste I/64 v Nitre

✅ estakáda na D2 na Záhorí pri Sekuliach

✅ most v mimoúrovňovej križovatke D1 a R1 pri Trnave

✅ most vo Zvolene pri Pustom Hrade na ceste I/16

✅ most na D1 na Liptove pri Východnej

debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #opravy mostov #most pri Pustom hrade #zvolenský most
Články podľa značiek