Nová električková trať v Petržalke? Asi až v roku 2025

Nová električková trať v Petržalke výrazne mešká. O tom, kedy by mala byť dokončená, každý hovorí niečo iné.

24.01.2023 18:00
Petržalka doprava električka trať výstavba Foto:
Práce na výstavbe predĺženia električkovej trate v bratislavskej Petržalke pokračujú po celej dĺžke trate. Na snímke z konca novembra 2022 stavbári kompletizujú druhý pilier na brehoch Chorvátskeho ramena.
debata (36)

„Práce začnú súčasne na viacerých stavebných objektoch situovaných pozdĺž celej trate. O podrobnejšom harmonograme prác budeme informovať po odovzdaní staveniska zhotoviteľovi. Základný harmonogram prác, ktorý je súčasťou zmluvy, ráta s dokončením potrebných stavebných prác tak, aby električka mohla premávať do konca roka 2023,“ skonštatoval začiatkom novembra 2021 primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Rok 2023 už máme a nová petržalská trať je zatiaľ v nedohľadne. Práce na nej boli totiž v minulom roku na niekoľko mesiacov výrazne utlmené z dôvodu neschopnosti staviteľa a objednávateľa dohodnúť sa na dodatku upravujúcom cenu kvôli zdražovaniu stavebných materiálov.

Ak všetko dopadne dobre, tak koncom mesiaca sa len dozvieme predbežný termín dokončenia prác. Predseda dopravnej komisie hlavného mesta a starosta bratislavských Jaroviec Jozef Uhler predpokladá, že novú električkovú trať v bratislavskej Petržalke dokončia v budúcom roku, spustia ju však až v roku 2025.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo v uplynulých týždňoch potvrdil, že projekt sa nestihne dokončiť v pôvodne plánovanom termíne, teda do konca tohto roka. Podľa neho by však električka by mohla začať jazdiť v prvej polovici roka 2024.

Električka, Dúbravka, Karlova Ves Čítajte viac Z bratislavskej Dúbravky bude do Borov jazdiť električka

Až tak ružovo ako primátor to však nevidí mestská poslankyňa a členka dopravnej komisie, ktorá je zároveň podpredsedníčkou Bratislavského samosprávneho kraja pre dopravu, Alžbeta Ožvaldová. Či sa stavbu podarí ukončiť v roku 2024 bude podľa nej závisieť od objektívnych okolností a nepredvídateľných faktorov. Verí však, že sa to podarí.

Priebeh stavebných prác sleduje aj mestská časť Petržalka, no sťažuje sa na komunikáciu. Vzhľadom na absenciu informácií si preto netrúfa objektívne zhodnotiť postup a priebeh prác, zdržanie či náklady, ani to, či sa stavba stihne dokončiť v avizovanom termíne. Pri konštatovaní o nesplnení druhého míľnika v plnom rozsahu je však podľa hovorkyne Petržalky Márie Halaškovej prirodzená istá miera neistoty.

Väčšina nákladov má byť hradená z eurofondov a mesto deklaruje, že aj napriek posunu termínov neprepadnú. Stavbu realizuje vysúťažená skupina dodávateľov zo Združenia NS MHD Petržalka (spoločnosti Aldesa Construcciones Polska a Aldesa Construcciones).

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Petržalka #električka #predĺženie električkovej trate #nová električková trať
Články podľa značiek